2024-11-08
西贡cafe多,两三年又会执再开新,所以每次难得入去之前,会做下research拣一拣边间。最后,我同朋友一致选择左呢间小店cafe,距离码头一段路,行上楼梯级,有户外和户内,平日接近lunch hour,都有一半客人架。$148 南瓜海鲜浓汤配香烤酸种吐司 呢个汤绵、浓,每一口都食到新鲜又香甜嘅南瓜蓉,完全系真材实料,唔系普通西汤货色,海鲜汤料有虾、鱿鱼圈、蟹肉、砚,可先喝一啖原味,再捞埋汤面上嘅忌廉,更加creamy。几乎每枱都叫,食完真的觉得系「招牌」,尤其秋凉后和冬天,饮完真系令人内心温暖,相当有饱腹感。酸种面包亦非一般货色,虽然会见到开放式厨房预先切好,但很有酸味,烟韧,上枱前reheat所以表皮脆脆建议尽快食酸种面包,否则冧哂!$108 慢煮鸡胸配白酒蒜香忌廉意粉呢个就失望啦 忌廉汁结身,捞埋意粉后会浆口白酒蒜香吃不出,以为系白汁忌廉意粉但,鸡胸好出色惊喜,口感嫩滑到唔似鸡胸,一d嚡口都冇,真系slow ~ cook~ 而做到嘅质地好想再去光顾呀!!!!
$148 南瓜海鲜浓汤配香烤酸种吐司
建议尽快食酸种面包,否则冧哂!
$108 慢煮鸡胸配白酒蒜香忌廉意粉
呢个就失望啦
忌廉汁结身,捞埋意粉后会浆口
白酒蒜香吃不出,以为系白汁忌廉意粉
好想再去光顾呀!!!!