2019-03-04 24 浏览
朋友移民之前就已经带我品尝过呢一间米之莲推介四川菜,水准非常高。今日同男朋友路过中环,一于食过返寻味。去到就吓亲点解会围哂板?唔通??立即上网揾一揾,发现好在只系搬咗舖,而且系行上一条斜路咁近啫。新店环境比较开掦,阳光照射到店内嘅艺术品,令艺术馆餐厅感觉更有生气。我哋叫咗set lunch B, 前菜有口水鸡同滋味冬瓜球。冬瓜球上枱嘅时候我同男朋友都好惊奇,白雪雪珍珠咁究竟会系乜嘢味道嘅呢!原来系平时嘅酸甜青瓜萝卜制法,但就换上冬瓜!冬瓜比青瓜同萝卜更加甜美入味,醒神开胃。食一件口水鸡,男朋友立即叫好!佢话未食过咁入味嘅口水鸡。鸡件完全去骨,鸡皮都做到爽脆啫喱状,出色。例汤好足料,有白菜菌类鸡蛋等等。虽然清淡,但味道就好有住家菜嘅感觉,完全冇味精。饮完汤就有三个𩠌食,芙蓉三宝,入面有三种海鲜包括虾鲍鱼片同带子,系海鲜版嘅赛螃蟹。蛋白炒得够滑,味道鲜美,分量十足,正好中和下另外两道菜既辣度。招牌大千鸡球,一睇就知道非常惹味,尖椒麻椒落得重手,够晒刺激。鸡球大大件,内里保持juicy。干扁四季豆炒得够香又够辣,重点系两味𩠌都唔会太过油,食到最尾碟上面都唔会有一大碟油嘅出现!师傅控制得非常好

饮完汤就有三个𩠌食,

干扁四季豆
炒得够香又够辣,重点系两味𩠌都唔会太过油,食到最尾碟上面都唔会有一大碟油嘅出现!师傅控制得非常好呢。

食饱饱嘅时候,侍应话Like佢哋嘅Facebook仲有甜品
今日系雪耳木瓜糖水,清甜滋润又解辣。

虽然以午餐来讲价钱唔平,但可以食到咁有水准嘅四川菜绝对值得!