2017-07-18
约左几个朋友食夜饭,难得其中一个介绍依度,咁就要试下佢既品味喇.坐落其实有啲唔舒服,一来因为座位设计啦,加上椅摆得几密,我同后面既食客几乎背贴背.每逄起身,插裤袋,如果唔打侧身都会撞到人.依度环境比较嘈吵,要几大声先听得清楚对面讲乜.难得既系我地由7点几开始坐左几个钟都无人赶我地走,吹水一流!食得潮汕野,梗系要叫卤水鹅,好可惜卖晒.第2选择当然系蚝饼啦,煎到好干身,边位仲有少少脆,抵赞,最怕肥冧冧既蚝饼.最重要系足料,蚝非常多.餐牌话系鸭蛋,我条脷好迟钝,唔太食得出.手打牛丸麻麻地啫,痴牙又多渣,无乜肉味,反而手打鱼旦好味好好多㖞.我几中意食狮子头,但依个整得一般,干净净,又无乜味,随便夹旧就算.小米馃同餐牌上面个样唔太一样,好黏筷子,咸,如果俾我拣,我会选择食潮州粉果.潮洲炒米粉,炒得干身唔油腻,最紧要佢多腊肉同埋虾米,我最钟意 .胡椒猪肚汤,比我平时饮既更深色,唔知系咪足料既证明. 汤里面好多白果,猪肚无煮到完全林晒,仲有咬口, 胡椒味非常浓,饮完之后兴烚烚,要猛饮水,冬天食更啱.花甲系用咸鱼炒,好惹味但系份量少.可能厨师好力得滞,炒甩晒啲肉,每次夹个空壳上来感觉得好空虚.全餐最满
食得潮汕野,梗系要叫卤水鹅,好可惜卖晒.
蚝饼
狮子头
小米馃
潮洲炒米粉
胡椒猪肚汤
炒花甲
蒸鲍鱼
全餐最满意系蒸鲍鱼,虽然细细只,但鲍鱼本身鲜味,用咗葱花同埋杞子一齐蒸,葱花又香,妃子又甜甜地,绝呀你!
石板红烧酱香骨
石板红烧酱香骨,热辣辣,卖相好吸引,肉质林林地,非常香,食落好多汁,最紧要趁热食,食第2旧果阵冻左已经咁好味.
虽然餐厅放咗电视,但唔系播电视节目,而系播放老板创业之路,而且成晚不停重播.错咗几个钟,就望咗佢几个钟,好闷呀.