2023-05-25
放假去咗香港秋叶原行下街买下嘢,顺便买定张电话卡去旅行,夜晚揾咗一间日式居酒屋食饭。我地好早嚟到,眼见店内大部份座位原来都已经留座,建议大家先订座以免扑空。店内店外嘅装潢和墙身均贴满清酒Label 和Poster,好有当地居酒屋用餐嘅feel 。🦪四点刺身(生蚝、油甘鱼、帆立贝、吞拿鱼)兵库县室津生蚝 - 生蚝肥美鲜甜,海水味唔太浓,肉质鲜嫩,口感Creamy,入口比较顺滑。油甘鱼 - 鱼鲜肉嫩,鱼油味好香。帆立贝 - 食落鲜甜美味。吞拿鱼 - 鱼肉新鲜,肉质结实有咬口。刺身摆盘好靓,充满仙气盘底仲有灯衬托,食得又睇得。北海道柠檬海蜇 $68海蜇食落爽口,加咗啲柠檬汁酸酸地好开胃,必点。冲绳鱿鱼软骨 $88鱿鱼软骨都系第一次食,食落口感比较爽脆就咁食已经好食,加少少七味粉或蒜等调味更美味,值得推介。玉子烧芝士 $68玉子嫩滑,蛋味香浓,入面嘅芝士仲呈半溶状态,好味呀,芝士控必点。六本木秘制牛肉 $198呢道系招牌菜,店员会先用火枪点火轻轻火炙,可以逼出牛嘅香味,令牛味更出。五成熟度啱晒我,仲带粉嫩,肉质可以保持嫩滑Juicy,满口油香,好味。旁边嘅沙律菜可以解解腻。和牛石头锅饭 $19
🦪四点刺身(生蚝、油甘鱼、帆立贝、吞拿鱼)
油甘鱼 - 鱼鲜肉嫩,鱼油味好香。
帆立贝 - 食落鲜甜美味。
吞拿鱼 - 鱼肉新鲜,肉质结实有咬口。
刺身摆盘好靓,充满仙气盘底仲有灯衬托,食得又睇得。
北海道柠檬海蜇 $68
海蜇食落爽口,加咗啲柠檬汁酸酸地好开胃,必点。
冲绳鱿鱼软骨 $88
玉子烧芝士 $68
六本木秘制牛肉 $198
和牛石头锅饭 $198
石锅饭都好大碗,配料都非常丰富,有和牛粒、金菇、金针菇、洋葱、椰菜、栗米、温泉蛋等;和牛粒牛油味道好香浓,饭身湿润,加上秘制酱汁食落甜甜地够惹味,加埋个温泉蛋蛋汁更完美,锅底仲有粒粒锅巴,好味。
饮品:
樱花可乐
绿茶可乐
两只都系我第一次饮,个人觉得绿茶可乐会乐好饮啲。
总结:食物样样都好好味,服务都几亲切有礼,食得好满意,可以再访。