2021-10-28 40 浏览
放半日假,突然想一个舒舒服服,悠悠闲闲地食个简便既lunch享受一下Me Time,路经元朗鸡地个边,见到呢间新开既麻辣店,一于入去食个lunch,睇下味道如何先。店舖细细,但内里装修简约之余,睇得出系有用心设计,墙上有不同的面谱,仲有一些中式茶杯,环境感觉舒服。 个Lunch Menu都真系几抵食,平均价钱都系大约$40蚊至60蚊左右,而且都几多选择,今次我就食冒菜,当中的5款𩠌,我就拣左莴荀片、金针菇、莲藕片、鱼腐同肥肠。辣方面,由于唔算系好食得辣之人,所以我都拣番个小辣,因为怕太辣会食得辛苦。 冒菜 - 恰如其份,饮第一啖汤已经觉得好啱口味,惹味之余又唔会太抢喉,小辣绝对适合我这类钟意食辣,但又唔系咁食得辣既人。莴苟片同莲藕片都好爽口,金针菇、牛柏叶同肥肠都有水准,绝对唔系hea做。尖椒皮蛋 - 皮蛋上铺满麻辣酱红椒和青椒,非常够味,但又唔算太辣,味道很好。见到店舖也有做晚巿,有烤鱼、水煮鱼等等,下次真系可以孖埋d Friend再黎过。

2021-10-28