2018-10-12
香港开左唔少韩国炸鸡餐厅, 其中一间我经常光顾既, 就系位于铜锣湾既Dodam chicken, 全港只有一间分店, 主打炸鸡同烤鸡, 味道款式选择多, 另外仲有pizza、韩国小食等...基本上每次黎都系食唔停口, 绝对要将减肥计划放埋一边! 因为份量都几多, 所以约埋三五之己share就最好不过!【芝士鸡蛋卷】HK$128鸡蛋卷表面支上沙律酱汁, 加上大量蟹籽, 色彩配搭令卖相非常吸引。切开鸡蛋卷, 极邪恶既流心芝士慢慢流出, 趁热时夹起, 仲可以拉出长长既芝士丝, 鸡蛋卷口感滑, 烹调温度掌握得岩岩好!鸡蛋卷跟软棉棉既芝士在口中mix-up, 蛋香跟芝士香很平均, 值得一试!【韩式鱼片汤】HK$178汤底很浓, 不过稍为有d偏咸, 有大量一片片鱼糕、丸类、鸡蛋、蔬菜, 虽然丸类唔算弹牙, 跟鱼糕一样吸左汤底, 变得入味, 唔洗额外再调味。 呢间韩国餐厅有多款烤鸡、炸鸡选择, 特别系炸鸡, 款式味道令人花多眼乱, 每次系选择时都要花d时间, 今次就决定拣双并! 一次过满足两种口味!【白雪芝士鸡+原味焗烤鸡】HK$228 (双并)份量唔少! 炸鸡同烤鸡表面同样不带油腻, 很干身; 焗
【芝士鸡蛋卷】HK$128
芝士鸡蛋卷
【韩式鱼片汤】HK$178
韩式鱼片汤
【白雪芝士鸡+原味焗烤鸡】HK$228 (双并)
份量唔少! 炸鸡同烤鸡表面同样不带油腻, 很干身; 焗烤鸡外样带略脆, 有BBQ香, 味道唔算太惊喜。
而最令我食后一直回味就系白雪芝士鸡! 芝士粉洒于炸鸡表面, 卖相就好似落雪一样, 咸咸地又甜甜地既芝士粉, 令炸鸡味道更加升华! 炸鸡皮脆肉嫩(除左部分鸡胸位置冇咁嫩滑之外) 内里系非常juicy!
白雪芝士鸡+原味焗烤鸡
喜欢味浓既朋友, 不防一试! 同行喜欢食清淡既朋友反而偏爱食烤鸡, 两款鸡都各有所长, 再一次冇令我地失望啊!