2018-09-16
今晚本来是高高兴兴同屋企人去大吃大喝的,点知食𠮶间烤鸡店食到一肚气兼唔饱😡。半吊的胃点算好呢?!好彩我地心中经常袋定十间八间餐厅wishlist 😏。今晚系旺角,所以即时想起最近成日经过嘅呢间米芝莲推介甜品店。YEAH! 可能我地嚟嘅时间尚早(晚上七点几) ,所以店内人唔算多。啱哂,我地可以舒舒服服叹甜品。今晚由我同姨甥仔发板,(话我两个最为食㖞🤭😝) 。嚟到呢度,芒果拿破仑蛋糕就系必点架啦,姨甥就拣左姜汁梳乎厘。另外我再点左烧菠萝雪葩,姨甥再点伯爵茶奶冻😋😋😋。佢地嘅甜品份量都几大架㖞,好彩我地有四个人share啫。芒果拿破仑蛋糕好好味,酥饼好有牛油香而且好酥脆,但层层分明又唔会一咬就粉碎👍,custard cream吱成花型卖相特别靓,不过食起上嚟因为个饼太高就有啲唔方便,但都无损佢嘅美味嘅😝。姜汁梳乎厘好够姜味,质地够松软,最好系佢点缩倒塌嘅时间够长,足够我影几相打咭相啰😜😜😜。我好钟意呢个烧菠萝,因为用左焦糖包住再烧脆,菠萝嘅微酸味同焦糖胶味相当夹,而个雪葩就够哂清新,不过分量好大,好似食极都仲有😅。伯爵茶奶冻偏结实,但伯爵茶味非常突出,如果奶嘅比例再多啲唔知会唔会再滑啲呢🤔?
整体我觉得单就食物而言佢地嘅性价比系相当高嘅,但如果你要求系想揾个环境舒服,布置漂亮嘅地方跟朋友相聚,呢度可能就未必适合了。