2022-09-10
今次终于的起心肝去排队试下呢间大埔名店💛值得支持既良心小店🥰(10分为满分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑招牌卤水狮头鹅配鲜鹅油捞面($63)见到招牌呢个字即刻叫左先😎狮头鹅啖啖都系肉,同埋份量都好多旧,好鹅之人岩晒🥰食食下见到隔离叫鹅髀好似仲正咁,下次再去食要试下先😂😂不过对于女仔黎讲加埋鹅油捞面就有少少漏左啲🙈食汤面/粥会清淡啲同埋捞面记得要趁热捞好呀唔系会变左一旧旧🤫综合牛肉配手工鸡汤面($65)通常见到呢啲综合拼盘都会忍唔住叫,上枱都无失望,牛𦟌牛筋同牛肚都超级入味,不过食到后面觉得有少少咸,个人觉得汤面好过捞面,男小编叫左加底,个份量多到差啲食唔晒😂够晒足料🫡海蜇($45)有冇人答到点解海蜇咁贵既😂呢碟系男小编醉爱坚持要叫,非常爽口又入味,所以基本上都食唔停口😎不过佢都几大碟如果有得拣细碟啲但平啲咁叫会可以有多啲位置试其他小菜🤫🤫卤水大肠2两($20)呢个系女小编钟意食既野黎😂男小编本身极力唔比叫🫠上到枱份量都几多,味道够晒入味,大肠都清理得干净,系肥美既感觉,不过一个人真系食唔晒,唔建议一个人叫黎食😂😂爱玉冬瓜茶(+$12)呢个叫既时候系想食爱玉,不过饮落爱玉份量比想像少,
(10分为满分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑
招牌卤水狮头鹅配鲜鹅油捞面($63)
综合牛肉配手工鸡汤面($65)
海蜇($45)
卤水大肠2两($20)
爱玉冬瓜茶(+$12)
呢个叫既时候系想食爱玉,不过饮落爱玉份量比想像少,冬瓜茶味道就唔错既,唔会话好甜同埋好解渴,所以夏天饮超级岩🤫🤫
红葡萄柚清香乌龙(+$12)
饮落几清新,唔会好甜同有柚子味,夏天饮喉咙好c服👅
价钱:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
就咁睇一个套餐大约65蚊,觉得唔算太平,但味道同份量都唔错,讲真而家食个茶记都可能要60蚊既情况下,呢间算系咁🫡
交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
位置广福道中间,搭车入大埔经过一定会见到佢日日都大排长龙🙈如果火车站行过去就预番5-10分钟,搭巴士系广福道落会方便好多,基本上所有入大埔既巴士都会经过😆如果泊车的话就难啲喇,大埔墟啲咪表泊到机会率极低🙈一系就泊番附近屋苑啲时租停车场再行过去😝😝
环境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑
午餐晚餐时间都成日大排长龙,要先拎飞然后门口等,但门口个位冇瓦遮头,呢次去就晒到差啲唔想等🥲🥲门面同入面装修都好光猛干净,位置阔度就中规中矩喇,不过冷气够凉呢样已经very good🙆🏻♀️
性价比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑
环境做到有啲日式感觉,摆碟睇得出有特登执过先再出餐,同以往食打冷个啲既感觉好唔同,整体简洁,同埋食物质素算中上,系值得encore既铺头黎🫡💛