2018-12-24 202 浏览
早几日同朋友去左一间几特别既fusion小食店,细细间,座位得八个,入面既装修都好有怀旧既感觉。门口大大个霓虹灯招牌写住咕咾,听落系咪好似咕噜肉,冇错!真系有关,英文都话埋俾你听系sweet & sour pork。佢地既招牌就系酥炸咕咾肉,有梅头肉、猪爽肉(即猪颈肉)同猪腩肉三款,想一次过试哂就可以拣拼盘。另外仲有好特别既凉茶啤🍺都系必试之选👍🏻1️⃣虎咬原只软壳蟹 $68 由于本人好钟意牛油果同软壳蟹🦀,所以一见到就话要点😂软壳蟹好大只,非常新鲜香脆,中间有番茄、酸瓜同牛油果酱,配埋口感软熟既刈包,呢个配搭好新颖,真系够哂fusion😄2️⃣虎咬膳良猪 $48 唔好以为佢真系猪肉,其实佢系素猪刈包,但无论口感同味道整到都同真既冇咩分别。佢地仲会自己将薯仔同红萝卜剁到好碎好碎,食落会有口感啲,用心制作💕再加埋沙律酱,试过就知有惊喜!3️⃣猪腩肉 $38 + 升级至套餐 $15 + 凉茶啤 $12🐷最初谂住试梅头肉,淋啲,但店员推介我地试猪腩肉,就一于听佢讲。酱汁有五款可以拣,我地都系拣返招牌既菠萝咕咾酱,酸酸甜甜,再加埋两条滋味健康棒,好开胃!但我觉得肉有少许韧。套餐仲有个小食,我拣左香炸菇菇,

虎咬原只软壳蟹

1️⃣虎咬原只软壳蟹 $68

虎咬膳良猪

2️⃣虎咬膳良猪 $48

猪腩肉+香炸菇菇

套餐仲有个小食,我拣左香炸菇菇,好好食,炸粉好薄,唔会抢左香菇既味道👍🏻👍🏻
洛神花茶啤
左: 竹蔗茅根啤 右:洛神花茶啤

🍺凉茶啤我地饮左洛神花茶同竹蔗茅根,虽然话系凉茶啤,但其实系冇酒精架👆🏻佢用蜜糖打左层泡系面,所以好似啤酒。我钟意竹蔗茅根多啲,洛神花我觉得酸,但朋友又觉得ok,所以都系睇返自己既口味😆
虎咬原只软壳蟹
虎咬膳良猪