2021-08-28
得闲黎西营盘,想食下d重口味d嘅食物,就拣咗呢间泰国餐厅。😋😋入到去员工都好Friendly😊坐喺门口附近一张二人枱,难得高兴,星期五晚饭,当然叫得好𩠌。于是叫咗一个signature dish - Miang Pla Phan. 系一个盐烧盲曹鱼。佢配埋米粉。有个泰式嘅汁,少少辣,少少甜酸。😋我唔系好食得辣都觉得汁好好食。醒胃👍🏻👍🏻仲有非常generous amount嘅香料,有Thai Basil同芫荽😆😆😆仲有生菜,青瓜同埋一粒蕃茄仔。d配菜好爽脆,d香料亦都新鲜。问过佢嘅食法:应该系少少米粉,点汁再加d香料,放上生菜,加埋鱼包住一齐食。我觉得好好食。个鱼肉质柔嫩,一啲都唔鞋,仲有d Juicy,唔会好咸,亦有香茅等味道。佢又未去到滑到好似肥猪肉咁,有d咬口,但一d都唔鞋。真心正。又超级大条。跟住讲个沙嗲。呢个真系超级超级优秀,虽然佢比较贵,但佢系我第一次喺香港食到size不用「粒」呢个形容词形容既沙嗲串烧。佢真系好大旧,谂返起平时其他餐厅,佢呢个size系痴肥版,or系其他餐厅d串烧size营养不良,太瘦,太薄。佢仲肉汁丰富,唔会烧到干晒我觉得鸡肉同猪肉都好好食,比较的话,猪
入到去员工都好Friendly😊
于是叫咗一个
系一个盐烧盲曹鱼。
佢配埋米粉。
有个泰式嘅汁,少少辣,少少甜酸。😋
我唔系好食得辣都觉得汁好好食。醒胃👍🏻👍🏻
仲有生菜,青瓜同埋一粒蕃茄仔。
d配菜好爽脆,d香料亦都新鲜。
我觉得好好食。
跟住讲个沙嗲。呢个真系超级超级优秀,
佢仲肉汁丰富,唔会烧到干晒
我觉得鸡肉同猪肉都好好食,比较的话,猪肉会有咬口少少,两个都唔会好肥,唔会无啦啦有一旧肥膏咁(我好怕肥猪肉)😄
面头仲㶶㶶哋,系真系烧出嚟,有d街边嘅味道,😆😆
有啲似麻甩佬嘅感觉😂,好地道,有特色。
啊,可以叫佢做:一个疫情期间食肥咗嘅麻甩佬。比平时size起码重咗20磅。😅😂😂
食沙嗲除咗串烧,沙嗲酱系超级超级重要。😤😤
真系有惊喜!😍😍
个沙嗲酱好好味,浓厚👍🏻👍🏻
有花生酱and椰奶味,系比较complex,唔系水沟,好淡味嘅低质味感觉。👏🏻👏🏻
仲有另一个少少甜酸辣酱嘅汁,都好好味,唔辣,
两个都有各自独特嘅风味,我两个酱都好钟意。😊
个Pad thai好足料👍🏻👍🏻
d蛋,豆腐,花生,粉都好够😁😁
虾嘅size都好足,好大(唔系一般pad thai见到𠮶d size嘅大,系超大大,西餐main course果d size)。🤩🤩🤩
味道甜甜酸酸咁,啲粉亦都烟韧。唔错。👍🏻👍🏻
由于佢其他三样都好高质素个炒通菜反而失色🤣
但都系好味嘅。🙂🙂
啲菜都爽脆,够味。😄
但食到底,有少少水汪汪,唔系太有镬气,应该系wok唔够热所导致d菜出水。🥲🥲🥲
而且泰国菜一般比较浓味。
下次可能会点返一个比较清淡啲嘅蔬菜,平衡返。
所以我对炒通菜嘅评价系可以不试,但想试亦无妨。🙂
仲想讲吓呢间餐厅d服务。
有贴地,friendly感觉之余,但不失一种好服务态度。
最感动系店员会好留意我有冇饮晒杯水。😊
然后我每次饮完,都会帮我Refill水。好细心。👍🏻👍🏻
尤其泰国食物浓味,加上我又钟意饮水,所以觉得呢个细节位好窝心。😊
两个人食咁多…😰😰😰
因为真系几好食,所以全清!!😄😄
食完饱到想死,想试甜品都冇叫。😩
不过唔紧要,应该会再嚟,到时再试都无妨。😄
虽然唔系最平嘅泰国嘢,但性价比好高,种类选择亦多。
人一世,物一世,贵少少,但食得开心满足,只要能负担范围内,贵d,我认为都系超值!