2022-12-17
寒冷天气警告现正生效,气温介乎7-13度,新界再低2-3度,风势颇大。另外,笔者为假日二辘司机🏍,兜咗一转,冻到脚都震晒,震过猫王,所以一泊好车即刻谂到今日想食嘅题材:热辣辣嘅汤。然后得到建议:韩国汤+饭。👍🏾入座被问食lunch set定烧肉,原来拣前者进餐时限60分钟,后者用膳时限90分钟。想饮汤,拣lunch set,$88牛肉牛骨浓汤配饭🍲、$98脊骨土豆窝配饭(🥔薯仔就薯仔啦,土乜豆😒)、$75韩式甜辣酱炸鸡,跟餐两个白饭同两罐汽水,仲有三款配菜:韩式辣萝卜丝、木耳、薯蓉。跟上菜次序,首先系三款配菜。萝卜丝系辣泡菜口味,但唔入味;木耳酸酸地开胃;薯蓉够细滑最好味。然后炸鸡🍗,坦白讲貌相唔吸引,见到啲酱都未捞匀就觉得佢有啲俹簁,好彩食落口味道ok,多酱又够浓,咁都难食真系冇嘢讲。重点系肉唔柴,而且热腾腾上菜。最后主菜,一)牛肉牛骨浓汤配饭,其实第一啖已经觉得有啲咸,但因为天气太冻,对热汤太有期待,所以汤只要够热,𠮶少少🤏🏽咸就无关痛痒了,而且汤捞白饭,沟淡返都ok。汤中牛肉量足,而且好稔易入口。食食吓发现原来汤入面有面,配汤食好味😋,有惊喜,好饱。二)脊骨土豆窝配饭,严重图文不
二)脊骨土豆窝配饭,严重图文不符,啲脊骨堆到成座山仔咁,份量多到令人意想不到。虽然啜骨再食啲连骨嘅肉有啲捩𠾍(音:呢hea),但都算入味,只系肉有啲韧。汤色见红有辣味,无上面个汤咁咸,好饮啲。薯仔煲得好稔。
总结而言,呢餐饭满足到笔者嘅期待,就好似某个月黑风高晚上,当你心思思想识返个童颜巨乳朋友,然后老死介绍羽咲美晴畀你,一睇,又真系符合要求冇介绍错㖞,值得长期交流,bookmark咗先📝。
#foodie
#寒冷天气警告