2017-12-03 1552 浏览
中环呢间开业数月嘅小店,虽然门口细细仲要落地库,睇唔到间铺系咩样,但个招牌只猪仔吸引我上嚟search下到底系食咩嘅😋主打吉列猪,set净系得猪,睇得出小店对招牌菜信心十足😎另外小食有猪耳、猪杂等,喺香港嘅日本菜唔算常见。叫左支手工啤酒,闻落几清新,第一下几易入口,但回返𠮶阵味系比较甘啲苦啲嘅。要左一个豚西冷及猪柳同一个豚肉眼定食,配左椰菜丝同少少薯仔沙律。收得二百蚊份量都唔少😛定食仲跟左个面豉汤,个汤真系好值得一提,平时我都唔系几大兴趣饮个汤,但呢个将红萝卜白萝卜同牛蒡切到细细片一齐煲,成个汤系甜左,难得我话正🙈先试豚肉眼,脂肪较多,我谂脂肪同肉嘅比例大概系三七,炸得香脆,但唔会觉得好油腻。再试豚西冷,脂肪同肉好分明,只有少部分喺侧边,但瘦得嚟都完全唔会觉得嚡口,几啱食👍🏻最后试埋个猪柳,肉质明显深色啲,完全唔肥,对比下豚西冷会嫩少少。个人口味唔喜欢肥猪肉,所以心水推介系豚西冷。密友话炸猪排都系丼吉稍胜,我又觉得有得挥,唔系连锁式反而品质会稳定啲,铺头细细又几多日本人捧场,成个感觉都唔错。见隔离枱食个芝士馅嘅炸猪柳,都好吸引,应该会再嚟嘅!