2013-03-31 29 浏览
今日放工后,同同事去左starbucks吹水先返屋企~由于公司系柯士甸道 ,所以最近公司的starbucks就拣左哩间~去到时间系7:30左右 ,好多位 ,坐边都的 ,但后面之后坐左几个男仔 ,即刻令本来宁静的气氛变的吵闹起来同事话帮我买 ,我就照旧叫hot的green tea latte少甜($32) ,同事都系一样hot green tea latte ($32)正常~其实我本身唔系太like coffee...每次去starbucks都只会叫geen tea latte or caremel macchiato(因为我钟意caremel)...其他都好少饮~但greean tea latte我一定要少甜....否则正常版我觉得太甜....甜味盖过晒green tea味...我地仲叫左两件cake share食....chocolate marquise($30)同blueberry cheesecake($30)~我次次去starbucks都要食哩两款...特别系blueberry cheesecake...成日俾我d朋友笑我次次都食哩款..咁我本身真系钟意cheese cake

我次次去starbucks都要食哩两款...特别系blueberry cheesecake...成日俾我d朋友笑我次次都食哩款..咁我本身真系钟意cheese cake麻

但我觉得starbucks的cheesecake乳酪味比较酸..芝士味较淡同埋唔太硬身....整体的觉得中等...因为我比较钟意芝士味浓d~但由于其他cake我都麻麻...所以每次都拣哩款

我每次去starbucks....其实唔系为左佢的野食的drink...而系钟意佢个种life style~记得以前大学读marketing时读过starbucks的marketing strategy....佢地的最大卖点不是食物同饮品...而家优闲的life style~ 一杯coffee点解可以卖30几蚊...当中有三分一俾既钱都系买佢提供的一个环境俾客人去慢慢品尝coffee...食件cake...睇下杂志..........我觉得系香港哩个城市..哩种经营方式绝对有的做
2013-01-31
$60 (宵夜)
  • green tea latte