2010-05-21
趁住假日师傅打算在附近商场逛逛, 但逛街前必需精力充沛, 于是师傅就求其揾下野食, 但喺唔想去茶餐厅同捧餐嘅食店下, 似乎选择甚少, 无意间黎到呢间食店, 师傅记得好耐之前食过一次, 不过印象朦胧, 见门口个餐牌价钱接受到, 于是就入左去食个午餐先!入到食店, 小猫三缚只, 但时间只不过系下午一时三十分都未够, 坐底后望真d先知呢间系属于椰林阁集团, 师傅心想不妙, 因为呢间集团出左名唔得, 所以师傅喺点菜时都要十分小心! 思前想后, 最后还是拣左个午餐思 希望唔系魔鬼尸餐啦! 午餐思系黑椒汁猪柳, 师傅配上白饭, 而餐汤拣左白汤, 餐茶就冻柠茶! 落完单唔使两分钟内, 所有食物全部晒冷, 一下子师傅都唔知食咩好! 只番一向西餐厅嘅食法, 第一样就系餐包, 餐包攞起手热都唔热, 虽然谈不上硬但亦未算软熟, 一般; 白汤系忌廉粟米汤, 汤或甚稀, 似水多过似忌廉, 而粟米亦非常之少, 真系好似珍珠一样咁罕有! 至于主菜黑椒汁猪柳, 黑椒汁都几辣但一d黑椒味都冇, 只辣不香好一般; 而猪柳十分干身而且肉算实, 虽然唔韧但亦谈不上好味; 白饭又干又硬, 惑觉绝对似隔夜饭, 差! 冻柠茶冇茶
午餐思系黑椒汁猪柳, 师傅配上白饭, 而餐汤拣左白汤, 餐茶就冻柠茶! 落完单唔使两分钟内, 所有食物全部晒冷, 一下子师傅都唔知食咩好! 只番一向西餐厅嘅食法, 第一样就系餐包, 餐包攞起手热都唔热, 虽然谈不上硬但亦未算软熟, 一般; 白汤系忌廉粟米汤, 汤或甚稀, 似水多过似忌廉, 而粟米亦非常之少, 真系好似珍珠一样咁罕有! 至于主菜黑椒汁猪柳, 黑椒汁都几辣但一d黑椒味都冇, 只辣不香好一般; 而猪柳十分干身而且肉算实, 虽然唔韧但亦谈不上好味; 白饭又干又硬, 惑觉绝对似隔夜饭, 差! 冻柠茶冇茶味, 净系甜而柠檬又唔香, 唔得!
总括黎讲食物质素十分普通, 服务一般, 环境就好静, 都冇咩人唔静就假, 价位三十四蚊个餐, 冻饮加两鸡, 埋单啱啱四草, 可以啦! 师傅觉得一个人如果喺冇咩要求下都可以一试, 但论水准真系可能连茶餐厅都不如, 一人饭局感觉一般, 所以再来机会不大, 而笑脸一定比唔到!