2016-06-13
唔系成日都可以去旅行,唯有每逢假日都去一啲新地方,当自己系游客咁,游览下一啲未去过嘅地方!始终香港仲有好多地方未去过!今次就来坚尼地城,因为有咗地铁之后真系方便好多!出地铁后沿路一路行谂住行去海边行下,沿途好多食肆,见到呢一间日本餐厅好似好正宗,价钱又合理,就入去试吓!两个人分别点左刺身拼盘同埋寿司拼盘!侍应首先送上热辣辣嘅面豉汤,面豉味刚好,唔太咸,入边有少少滑滑豆腐同海带,几好味,令刚刚淋左小小雨嘅我暖暖身!随即送上一碟蟹籽沙律!椰菜好鲜甜,蟹籽每一粒都脆卜卜,配上一丝丝嘅蟹柳丝,好醒胃!我同朋友都大赞呢个沙津!然后炖蛋都好快奉上,个炖蛋好香好滑,好似豆腐花咁,不过蛋味十足,最底层仲有一片日本鱼蛋、蟹柳同银杏!日本鱼蛋同蟹柳味道都好甜!有响日本食嘅感觉!食完咁多前菜之后,其实我都半饱状态!点知主菜刺身拼盘同埋寿司拼盘一利原来份量有咁多!刺身拼盘入面有池鱼、油甘鱼、甜虾、拖罗、鲣鱼、三文鱼同剑鱼。每样刺身都有两片,好丰富!我同朋友share刚刚好!寿司拼盘同样选择丰富!呑拿鱼腩小卷、海螺、海胆、深海池鱼、立鱼、三文鱼、间八、油甘、拖罗。同朋友share嘅关系我唔系全部都试哂,但食落每
螺肉好甜唔韧,拖罗同三文鱼入口即溶好鲜甜!平时好怕食呑拿鱼,觉得好腥,但呢度完全无呢个感觉,好甜!而且每件寿司都唔松散,又唔太实,密度刚好!呢一个正正就系考师父功力嘅时候! 当大家都食到好饱之际,估唔到最尾仲有 甜品奉上!幸好系一人一粒荔枝糯米糍,嗜甜嘅我都毫不犹豫急急摆入口,用一点甜作呢一餐嘅总结。糯米糍系日本货,荔枝味雪糕好香滑好清新!外皮烟韧!令我同朋友都感觉完满! 值得一赞 侍应服务好好,不时细心的为我哋添热茶,又主动讲解拼盘内嘅刺身种类!令我地都长知识了!