2023-05-21
Holiday Vibe✨今次嚟到西营盘呢间粉红色外墙嘅意大利餐厅,楼高三层内里装修都充满欧陆风情,推介包含多款餐点嘅Sharing Set Menu,可以一次试尽餐厅嘅招牌菜🙆🏻♀️• Sharing Set Menu $500/位- Cold Cut Selection 三款Cold Cut配以香甜哈密瓜🍈- Octopus Carpaccio八爪鱼薄片只简单调味,亦可配上罗勒蒜香蛋黄酱,食落几清新😌- Seafood Tagliatelle 餐厅嘅意粉全部都系手工制,口感特别弹牙!呢款就比较classic啲嘅蕃茄口味,配料有虾同鱿鱼粒🦑- Duck Ragu Pappardelle鸭肉意粉相当有惊喜!原来酱汁中用咗鸡肝,难怪有种甘香嘅味道,加上黄葡萄酒同羊奶芝士调味,咸中带甜。意粉较阔身挂汁,以突显返酱汁本身嘅浓厚同风味😋- Crispy Scale Tilefish Tilefish即系日式铁板烧中经常会出现嘅甘鲷,同一般做法相若,将鱼鳞炸至脆身,做成外脆内嫩嘅口感。底下系由鱼汤、蕃茄同橙等食材制成嘅汁,摆盘精致加分😚- Prime Striploin Tagliata生熟控制
• Sharing Set Menu $500/位
- Cold Cut Selection
三款Cold Cut配以香甜哈密瓜🍈
- Octopus Carpaccio
八爪鱼薄片只简单调味,亦可配上罗勒蒜香蛋黄酱,食落几清新😌
- Seafood Tagliatelle
- Duck Ragu Pappardelle
- Crispy Scale Tilefish
- Prime Striploin Tagliata
生熟控制得好好,三成熟中间粉嫩,冇咩挑剔😛
- Braised OX Cheek
用上牛脸颊呢个牛味浓郁嘅部位炖煮至软腍入味,面头洒咗啲橙皮令食落多咗浸果香,但个人就麻麻哋呢个配搭觉得唔太夹😗
- Tiramisu
做法正宗,咖啡、芝士同酒味balance得几好☺️
- Tofu Panna Cotta
滑溜嘅豆腐奶冻感觉似足港式豆腐花,又不失意式风味。酱汁系红糖加上淡酱油整成,味道咸甜咸甜,十分过瘾😆
• Passion Fruit Bellini $78
• Tormaresca $75