2024-03-29
之前同其他朋友晚餐食过好唔错,而住区内既朋友竟然无食过,难得约出黎行街,就同佢黎食下。日间餐厅既外观几日式,好适合打卡楼底高,感觉空间宽阔,冷气好够,我地入去既时候啱啱开门,未有太大人入座,但系10-15分钟内好快就坐满客人,果然系人气餐厅。一睇发现原来假日都有午市套餐,仲可以加钱食唔同既泰式小食,啱晒我地两个女仔,食唔到太多,可以每样都食到。我地好贪心咁每款都食下😆,炸香茅鸡翼、红咖哩鱼饼、黄金虾饼。全部上台都系热辣辣。虾饼好弹牙,调味唔会太重,炸皮都唔厚,推荐。香茅鸡翼反而香茅味唔系好重,不过啱啱炸起,所以肉质都系juicy,而且好贴心地整成单骨鸡翼,食落好方便。小食入面,我最喜欢呢款红咖哩鱼饼,味到好泰🤣(好似讲左废话),少少红咖哩香味,加柠檬叶同鱼肉,但呢款同虾饼唔同,唔系好弹牙,反而系少少淋,不过好好食,推荐。飞天通菜ok,分量都几多,调味唔会太重。作为Pad thai爱好者😂我都系食返自己最爱,午餐都唔马虎,分量同之前晚上食差不多,仲多左碗汤同一个小菜。Pad thai比左好多芽菜,我好喜欢,同D金边粉捞埋,每食一啖都会有D爽脆口感。面炒得干身,唔会觉得好油腻,调味唔会太重
日间餐厅既外观几日式,好适合打卡
全部上台都系热辣辣。
虾饼好弹牙,调味唔会太重,炸皮都唔厚,推荐。
飞天通菜ok,分量都几多,调味唔会太重。
Pad thai比左好多芽菜,我好喜欢,同D金边粉捞埋,每食一啖都会有D爽脆口感。面炒得干身,唔会觉得好油腻,调味唔会太重,系带偏甜既番茄酱味,酸甜酸甜,好开胃,虾都几大只,分量又好足,最后我地两个勉强食得晒。
配餐既汤重白胡椒味,白萝卜好淋带少少甜,饮落好舒服。
呢个配菜萝卜有惊喜,平时呢款配菜都系酸酸地带少少咸味,但呢个有再调味,系少少泰式辣味加上切碎的薄荷,解腻又清新,不错。
朋友叫左个招牌香叶炒肉碎饭加钱转USDA顶级烧牛肉
个饭分量好多,我地最后食唔晒😂,但米饭软硬中,配饭既酱汁好好食,好送饭,烧牛肉有碳烧味,唔错。另外,都好喜欢牛肉既沾酱,甜甜的,应该有加,青柠香茅鱼露(泰式三宝?),有令到烧牛肉更好食。
饮品都系叫左上系最爱既泰式绿奶茶,一样系咁好饮,唔会好甜,但茶味好够,而且呢个特饮跟餐只系加10蚊
朋友叫左杯热既泰式青柠茶都唔错,系平时泰奶既茶底走甜加青柠同柠檬。
最后,虽然很饱都系想食甜品😂,叫左个
华田香蕉飞碟,我本身以为系泰国香蕉煎饼,但系原来两块酥饼夹住香蕉,配酱同华田脆脆,好正好满足,一定要试