2018-09-04
为咗令假期有个美好嘅句号,同朋友去咗食慢煮工房。餐厅要上一层楼梯,但由地面开始已经有好多影相位,钟意呃like嘅我系门口已经开始影相。一上到去就见到一堆夹band嘅乐器,如果真系有队band系到就好啦!餐厅入面好多装饰,感觉到店主超有心记去装饰铺头。我同我朋友两个人但店员带咗我哋去有3张櫈嘅枱,剩一张嚟摆袋,唔洗揽住个袋食饭,坐得好舒服。坐低已经留意到每个人都分配咗一份刀叉,刀嘅造型系小菜刀,超级搞鬼。我哋嗌咗威灵顿牛柳、软心拉芝士条、龙虾汁香蒜大虾意粉、三重虾薄饼同埋荔枝接骨木梳打。之前睇《锋味》果阵已经好想试下威灵顿牛柳($188),今次终于有机会试到,卖相超级靓,又影咗一轮先食。同节目一样好细心,已经切好咗,热辣辣脆卜卜嘅酥皮包住蘑菇碎同大大旧嘅牛柳,牛柳虽然大块但一啲都唔韧,咬落去啖啖肉仲有好香嘅蘑菇。软心拉芝士条(6条) ($38)真系拉到好长嘅丝🧀,上枱果阵系暖嘅,如果可以热啲就更加好。三重虾薄饼($88)系热辣辣咁上枱嘅,啲料超多超丰富🤤。我哋急不及待拎起各自嘅小菜刀切pizza,每一块pizza上面都有弹牙嘅大虾,大家唔洗争,再加埋香气满分密密麻麻嘅樱花虾,仲有半溶嘅芝
三重虾薄饼($88)系热辣辣咁上枱嘅,啲料超多超丰富🤤。我哋急不及待拎起各自嘅小菜刀切pizza,每一块pizza上面都有弹牙嘅大虾,大家唔洗争,再加埋香气满分密密麻麻嘅樱花虾,仲有半溶嘅芝士铺满面,连平时唔太好pizza嘅我都忍唔住食咗3件。
龙虾汁香蒜大虾意粉,扁意粉相对意粉更加吸味,再加埋浓浓既龙虾同忌廉煮埋既酱,仲附送两只大虾,啖啖都充满鲜味!
荔枝接骨木梳打啱啱好可以中和食紧嘅油腻食物,之前饮过接骨木汁觉得唔错,估唔到加埋荔枝梳打更加清新,而且唔会太死甜,满足到我嘅饮汽水但又怕太甜嘅心😋。
慢煮甘花时间
但都系每人洗左$200到