2016-04-17
近期经常呢度位于天后嘅御名轩酒楼食饭,最主要嘅原因因为价格合理,而且份量够,食物质素亦都高!今次同朋友一行六人嚟到食饭,先来嘅系招牌乳鸽啱啱上星期被大老板委任去到南丫岛,寻找隐世富豪烧乳鸽餐厅,闲乐园,可惜去到千里迢迢行咗半个钟头山路原来已经关门大吉!好彩隔咗几日之后就黎到御名轩立即点左个招牌乳鸽!呢度嘅乳鸽都几大只,热辣辣又够多汁。望落去都已经好吸引,肉质鲜嫩好吃美味,最重要系唔使千里迢迢都食到咁正嘅乳鸽啊!接着就点左个烧味拼盘,烧味拼盘系泥到呢度,基本上每次都会点嘅菜式。$376 能够食足几个佢哋嘅招牌烧味,有薰蹄,叉烧,油鸡,海蜇等等,特别系佢哋嘅叉烧肥瘦适中,咬落去软嫩,应该系用靓梅头肉整呀!因为今次同台朋友中有两位系素食主义者,刚好呢一度推出几个素食菜式,今次决定唔做食肉兽,点下素菜啊!现在潮流兴环保同埋健康饮食,所以呢每一个星期花一至两日多点食素菜都系件投资健康嘅好事呀!呢个咕噜猴头菇,望落去同真正嘅咕噜肉有分别吗?用猴头菇当咕噜肉口感十分相似,整法同普通嘅咕噜肉相约所以食落去超级惹味好吃!质感超好!少左肉类的油腻感更好吃!选料和做法都十分细心啊!另外一个见到令人眼前一亮嘅
今次同朋友一行六人嚟到食饭,先来嘅系招牌乳鸽
招牌乳鸽
另外一个见到令人眼前一亮嘅就系杞子燕窝豆腐
杞子燕窝豆腐
杞子燕窝豆腐
苦尽甘来
特别喜欢陈奕迅嘅"苦瓜"
今天先记得听过人说 这叫半生瓜
那意味著它的美年轻不会洞察吗
到大悟大彻将一切都升华 这一秒坐拥晚霞
我共你觉得苦也 不太差
苦尽甘来
开始时挨一些苦 栽种绝处的花 幸得艰辛的引路甜蜜不致太寡,没有苦味,又如何显得甘甜系如此令人期待呢?
留意呢一度嘅𩠌菜份量真系几大份,所以十分抵食,另一令我值得欣赏嘅就系,佢哋嘅服务态度亦都十分之好!好快再泥返吃你地咁出色的苦瓜!