2017-12-24 2143 浏览
做冬日阿头请饮茶大家团年,事先打电话订了2张大枱,我哋头一批准时去到,点知门口公关话只比到一张先,旁边嘅客人未走!但我哋嘅人已陆续到,公关问我哋酒楼另一边有一张大枱比到我哋,但咁又点算一齐饮,所以唔要!我哋人多企晒在枱旁,旁边枱食客都唔想阻人就急急食完走(唔该晒😓)等执枱期间(店员又比较慢啲)公关又来催叫我哋坐低先(我哋啲人已尽量揾唔阻住做野嘅位企)其实明白场地有限,订位佢声称(唔系我订)亦有讲过「尽量安排」,不过打仗咁态度就急燥啲!顺利坐低,我哋落单,食物即叫即蒸(我根据上菜次序排列)手拍青瓜($32)爽脆入味,酸啲更好青芥小云耳($32)云耳弹牙嫩口,不过黑醋唔够酸!脆皮烧腩仔($52)皮脆肉松软!好味八珍猪脚姜($38)食咗只蛋,姜醋汁甜味为主,唔太酸,但蛋唔够入味!一般!XO酱萝卜榚($42)唔辣唔花味,好在萝卜榚方块软糯,咸香好味!安虾咸水角(小)无影相,无食卜卜脆米网肠(精)皮唔嫩滑,有卜卜脆口感得意!爽滑鲜虾肠(特)皮唔嫩滑,虾肉爽口,甜豉油好味香茜牛肉肠(大)皮唔太滑,牛肉打得滑白灼唐生菜(大)生菜爽脆,加甜豉油简单好味香蒸莲藕饼(中)外面腐皮炸得香脆,猪肉加莲藕粒,唔
顺利坐低,我哋落单,食物即叫即蒸(我根据上菜次序排列)

手拍青瓜($32)爽脆入味,酸啲更好
青芥小云耳($32)云耳弹牙嫩口,不过黑醋唔够酸!

脆皮烧腩仔($52)皮脆肉松软!好味

安虾咸水角(小)无影相,无食
卜卜脆米网肠(精)皮唔嫩滑,有卜卜脆口感得意!
爽滑鲜虾肠(特)皮唔嫩滑,虾肉爽口,甜豉油好味
香茜牛肉肠(大)皮唔太滑,牛肉打得滑
白灼唐生菜(大)生菜爽脆,加甜豉油简单好味
香蒸莲藕饼(中)外面腐皮炸得香脆,猪肉加莲藕粒,唔干又爽脆!好味
脆皮炸云吞(中)无影相,无食
樱花虾海皇薄罉(大)
豉汁蒸凤爪(大)无食
姜葱牛柏叶(精)爽口香口!
潮州蒸粉果(小)皮烟韧,花生沙葛爽,不过黏皮扯烂晒!
蚝皇鲜竹卷(中)无食
晶莹虾饺皇(特)皮半透明,但唔太烟韧,好易穿窿!虾肉荀丝爽脆
鲜竹牛肉球(中)几滑溜,马蹄爽,加喼汁酸酸的开胃
北菰绵花鸡(特)无食
豉汁蒸排骨(大)无食,几大碟
干蒸牛肉(小)无食
蜜汁叉烧包(中)无食
凤城鸡包仔(小)包松软,鸡肉馅多汁!好味
时菜鲮鱼球(小)打得滑,鲮鱼肉几香
咸菜胡椒猪肚(精)无食
蜜椒鸡中翼($42)呢个劲失望,同上次争太远,皮炸到外星鸡翼,又泡又唔脆,挂上去嘅汁甜腻好味,但外皮太差劲👎🏼
XO酱肠粉($42)黑砂锅,肠粉弹牙,索晒甜豉油,咸香好味
蟹籽烧卖皇(大)卖相靓,虾爽口,猪肉有肉汁,好味

食物几好食,大部分够热!店员啲姐姐几好,加水上菜嘅都好帮手,好似我叫点心,尽量每款叫一笼,叫多啲款式,所以好多时都要求姐姐剪开,佢放低埋把铰剪比我哋!服务勤快!我哋争个烧卖即刻跟进!又会出番来交待蒸紧!唔会走咗去!我哋想睇单(叫得太多食物)佢又即印!𠮶种爽手抵赞!

唔知食咗几钱!大家聚在一起吃饭就开心

2017-12-22