2009-10-03
一家人做节, 下午才决定去金山, 打电话订枱后, 家人想改时间, 结果由七点三改为八点. 后来想加多三位, 再打电话时, 伙计语带讽刺"今次又改咩?" 我十万个唔好意思, 细细声话想加多三位, 最后佢高兴地话"无问题, 加多三个呀! 咁开心呀!" 虽然呢个伙计既态度有少少问题, 但都可以接受既~!一坐位睇餐牌, 一口气点了八个𩠌, 七个大人一个小朋友, 大家都饱饱呢!!云英鸡 - 唔错! 鸡肉嫩滑, 好有鸡味, 伙计话用新鲜鸡唔系冰鲜鸡, 所以特别好食!! 沙拉骨 - 好惹味, 皮脆肉滑, 沙律酱份量适中, 可惜份量较少, 每人只一至两旧!东风螺 - 味鲜, 肉爽, 而且弹牙. 唔错呢!豉椒炒蛏子 - 好惹味! 几辣, 蛏子都几好肉, 大只. 肉好爽口, 弹牙!豉椒鹅肠 - 屋企人话爽口, 红椒青椒都几爽. 黑椒洋葱虾煎米粉底 - 几新鲜得意既配搭. 虾好新鲜, 有甜味, 而且有口感. 唔会梅. 有少少辣, 加上洋葱好惹味! 米粉底好香口, 加上黑椒汁已铺满全部米粉, 令本来无味的米粉非常惹味可口!!呠酒蚝 - 几香口, 蚝几滑. 味道唔错!!沙彊鸡脚 - 几重沙彊味. 鸡脚几爽. 味
东风螺 - 味鲜, 肉爽, 而且弹牙. 唔错呢!
豉椒鹅肠 - 屋企人话爽口, 红椒青椒都几爽.
呠酒蚝 - 几香口, 蚝几滑. 味道唔错!!
沙彊鸡脚 - 几重沙彊味. 鸡脚几爽. 味鲜!
椒丝腐乳炒通菜 (送) - 估唔到会送一碟菜! 炒得好香, 好够镬气! 辣椒唔会过量, 但仍然带出岩岩好的辣味!!
最后还送糖水, 红豆沙, 有少少似绿豆红豆两沟, 红豆真系一粒一粒! 唔会太甜!!
服务虽然唔算得上好好, 但其实金山一路以黎既作风都系咁, 反而伙计系较清闲时会主动同我地倾计, 而且会主动送一碟炒菜. 免茶同多送几碗红豆沙呢!!
金山一直都保持一贯水准. 有机会都会再黎食喔!!