2023-10-03 2178 浏览
今次我地系家人中秋做节食饭,不过就系提早食,唔系正日,所以book位都唔算太难,呢间系米芝莲餐厅黎,都系出名既中菜馆黎架😁勾魂叉($188)呢个叉烧系大围小馆最出名既𩠌黎,个名都型过人,一份得5件,我地人多嗌左两份,个叉烧超厚切,一件都劲大件,佢地系会拎到我地面前先开始烧脆个表面,食落啖啖肉,肥瘦适中,唔怪得系出名菜🤩功夫八宝鸭($680)呢个八宝鸭系要订枱时预订先食到既‼️ 呢个𩠌系比较少机会有得食既,只鸭入面有冬菇糯米等等酿入去,认真足料,味道都唔错,有兴趣既记得订先食到😆莓香骨/一口果香($238)呢个𩠌系一个生炒骨配士多啤梨酱,我系唐立言fans就自然联想起郭晋安套回归既蜜桃士多啤梨生炒骨🤣 不过呢个一口果香我觉得其实唔系几夹,我都系prefer唔点酱多d🤪椒盐九肚鱼($188)呢个九肚鱼脆脆地,味道普普通通咁,感觉大排档食既话先有番果种镬气同风味🤔海鲜汤浸沙爆鱼肚田园蔬($228)呢个菜式比较特别,佢既蔬菜系秋葵同西芹,我比较少食秋葵都ok,个鱼肚就几正,吸左d汤汁好够味😋蜜薯和牛柳($238)佢系和牛黎既?定系蜜薯&牛柳咁解😂😂 但我真系食唔出和牛质素,而且份量唔多,呢个比较

勾魂叉($188)

功夫八宝鸭($680)

莓香骨/一口果香($238)

椒盐九肚鱼($188)

海鲜汤浸沙爆鱼肚田园蔬($228)

蜜薯和牛柳($238)
佢系和牛黎既?定系蜜薯&牛柳咁解😂😂 但我真系食唔出和牛质素,而且份量唔多,呢个比较失望既菜式🥲

三姜爆猪杂($188)
呢个猪杂几有惊喜,份量几多,猪杂同葱爆得香口,我几钟意呢个𩠌😄

砂煲虾头膏炒饭($228)
呢个炒饭整得好食好够味,个砂煲又够热,份量亦算多,而且佢都足料,有好多只虾系度,想拣粉面饭类既话,呢个系好既选择👍🏻

冰花蛋球($58)
呢个甜品听店员讲正常夜晚系冇既,但系咁岩有多可以卖比我地,同埋我知呢个都系佢地既代表之一就叫左黎食,呢个我觉得几正,好多糖系面🤣个沙翁外脆内软口感几好,好彩有货食到✌🏻

我觉得呢度系中上质素,但就系顶级名气,令我觉得比预期系差,同埋𩠌菜质素几飘忽,有d好好食,有d好普通,黎食真系要拣岩𩠌先会有更好体验🤷‍♂️