2019-05-07
今晚是小女子和国王大人的两周年结婚纪念日,虽然我们拍左十几年拖,可以算是老夫老妻,所以也没有铺天盖地的庆祝活动,就是吃一餐好一点的晚餐!走进这彷如酒店内的大堂,每一张枱中间都很有距离感,舒服的二人卡座,不说无人估到我们原来去了吃半自助火锅放题(>^ω^<)啲朋友见到我喺fb post出嚟嘅相, 都纷纷询问我去咗边度食好嘢, 仲话啲食物同环境咁正以为我花咗好多钱, 然后佢哋个个一听到只需要三百几蚊, 都猛话超抵下次要一齐去食!醉翁亭的晚餐半自助火锅放题,每人只需298元,已经包括一个海鲜拼盘,手切牛肩胛和日式刺身拼盘,还有每人一份花胶和一个巨型水饺王。基本上食完以上份量都已经饱咗一大半,仲有无限refill麻辣鸡,最正系放题食物可以无限时任饮任食,最啱gathering,一班朋友坐几耐吹水倾计都得啦!食物上枱的速度也算很快, 不够五分钟, 热腾腾的麻辣鸡煲变端上来了,鸡件嫩滑劲香荽茜味。 不过麻辣鸡煲辣度只有一种, 我老公就觉得啱啱好, 对我嚟讲就有点辣过头, 所以食咗一件就好快加汤转打边炉(≧∇≦)打边炉当然唔少得海鲜和肥牛啦! 个海鲜拼盘系会令人心心那种, 比手掌还要
打边炉当然唔少得海鲜和肥牛啦! 个海鲜拼盘系会令人心心那种, 比手掌还要长的蛏子皇, 肉质肥美够晒厚身, 鲜甜度简直满分!
仲有个壳成只手掌咁大嘅贵妃蚌, 轻轻灼咗一分钟已经可以食得, 新鲜嘅海鲜完全唔使点任何酱汁都非常之咁好味!
海虾亦都够晒大只够晒鲜甜, 食𠮶阵时𠮶个结实程度完全可以感觉到只虾喺海中系何等生猛(≧∇≦)
再嚟一块好似棉胎咁厚嘅花胶, 说起来有点失礼 ,其实我咁大个女都好少食到块咁厚嘅花胶, 切嘅时候仲有锯扒嘅感觉添, 厚厚的花胶在嘴里面那种结实的张力, 再配埋鲍汁嘅鲜甜, 简直将奢华升级到极点!
海鲜盘仲有龙趸鱼肉和我嘅最爱鳝片, 后来仲发现这个鳝片系可以无限任食㗎, 平时出去食鳝其实好贵, 而且仲要好少见到咁大条鳝, 以这种size的鳝嚟讲, 六至八块已经要卖88元, 在这里竟然系任食, 简直系天堂!
打边炉又点可以冇牛肉呢?! 呢度限定每人分量嘅牛肩胛就非常之正, 虽然是限量, 不过份量也不少, 二人分已经铺满了整整一碟, 可以算系非常丰盛! 而且肉质鲜嫩,无论灼到几熟都唔怕韧, 油花分布非常均匀细致, 却又不会遮盖肉味, 满口的牛油芳香令人忍不住合上眼自陶醉一番~~
任食种类繁多, 例如有翠玉瓜 、青瓜条、竹笙、 箱根、 炸响铃、 炸鱼皮、 美国雪花肥牛、 大鱼头、 脆鲩片、 大青口、 白鳝片、 芝士肠、 珍宝肠、 猪腰猪肚猪润猪肠粉、 鱼蛋虾滑墨鱼滑鱼骨牛丸贡丸四宝丸…… 款式多到不能尽录(≧∇≦) 必定能尽兴而归!