餐厅: 健康齋廚
资讯:

2018-09-10 632 浏览
我由细到大都食好多垃圾食物,自从认识左素食嘅朋友,开始了解到其实素食对身体嘅负担冇咁大,但系我有一把为食咀,所以可能一个月先会有一次素食嘅习惯。而今次仲要去到黄大仙食斋,全因为你为朋友想约我一齐 晚饭叙旧。黄大仙我唔系咁熟路所以同佢约埋一齐喺地铁站等,佢就带著我由新光中心旁边嘅一条楼梯向上行,经过一排楼同埋市政街市就到啦!大概五至8分钟脚程。健康斋厨外表平实,睇得出都系街坊生意,有一班捧场客。而且餐牌都好简单,套餐又抵食,我哋叫咗个二人套餐都系130几蚊,再加一个斋卤味拼盘已经好足够。套餐首先有个粟米羹,一个大汤碗足够我们二人分享,虽然没有肉,但味道一样调得不错啊!然后可以拣两个小菜其中一个我加钱 $10 要咗个煲仔菜。沙嗲素牛肉粉丝煲,煲仔热辣辣,整体感觉同喺平时酒家食嘅差唔多,素牛肉真系有肉味,好神奇。另外因为朋友钟意食腰果所以我哋就要咗个素肉腰果小菜,大大粒腰果脆卜卜,素肉嘅口感同埋味道都有啲似火腿。斋卤味感觉好丰富,有酸斋、咖喱斋、斋鸭同埋斋鸡。成餐饭一啲都唔会觉得自己系食素,感觉一样好丰富,而且都有肉味,下次去开黄大仙都会行多两步来依度帮衬。

健康斋厨外表平实,睇得出都系街坊生意,有一班捧场客。

斋卤味感觉好丰富,有酸斋、咖喱斋、斋鸭同埋斋鸡。

• 斋卤味