2024-03-28 729 浏览
记唔到几时开始,我心里就一直挂住想试下我司楼下𠮶间外卖。几日前终于有机会,同几个同事一齐点咗几样唔同嘅饭盒。我自己拣咗个泰式香茅猪颈肉饭。嚟嘅时候个猪颈肉真系炒得外皮微酥,入口之后即刻感受到香料嘅层次,特别系香茅嘅清香,突出咗猪肉本身嘅甜。😍佢哋仲好贴心地放咗两片烧菠萝,加咗点甜味之余还解解腻。我旁边嘅同事选咗健康路线,点咗黑椒慢煮鸡胸肉饭。啱啱好,我都搏咗一啖试下,鸡胸肉保持咗水份,唔会话干身,口感柔嫩,够味之余唔会太咸,证明厨师嘅调味功夫掂。😋同事之中有位茶魔头特别拣咗荷香冬瓜薏米露,佢满意到几乎想即刻再走次单,话味道清新之余仲有淡淡的荷叶香,喝落去又消暑又舒缓。最后让我印象深刻嘅,系另一盘咖哩牛肋条饭。软绵绵嘅牛肋条配上浓郁嘅咖哩酱汁,真系令人难以忘怀。牛肉嘅鲜甜加上咖哩嘅香辣,冇得输。👌呢间外卖真系出乎我哋意料之外咁正!下次仲要试下其他嘢,希望味道一样保持得咁好。食物质素又高,选择又健康,真系让人吃得好开心。