2024-06-15 256 浏览
外買飯盒又健康、又好味、又整得快。推介沙律🥗無論係田園沙律、雞胸肉沙律、牛柳沙律都好好味👍🏻其他飯都好味,最鍾意佢比普通飯盒多好多蔬菜🥬,環保紙盒都非常好👍🏻
2024-06-04 288 浏览
之前食過幾次沙律,後來先發現原來飯底可以轉熟菜底!!!!! 實在太好啦唔洗成日食凍冰冰嘅菜!熟菜底有椰菜花、西蘭花、椰菜、冬菇、紅蘿蔔絲同粟米。炒到剛熟唔會老,食到蔬菜嘅爽脆,火候控制非常好,唯獨是調味太重手,好鹹🥲今日再試,調味輕手咗,反而更食得出蔬菜嘅鮮甜。我叫嘅係肉質柔軟嘅燒牛肉,配埋味道唔會過重嘅燒汁,真係超正👍🏻今次無影相啦,因為唔係第一次食,但估唔到今次咁驚喜,要即刻上嚟寫返篇食評😂

2024-03-28 504 浏览
記唔到幾時開始,我心裏就一直掛住想試下我司樓下嗰間外賣。幾日前終於有機會,同幾個同事一齊點咗幾樣唔同嘅飯盒。我自己揀咗個泰式香茅豬頸肉飯。嚟嘅時候個豬頸肉真系炒得外皮微酥,入口之後即刻感受到香料嘅層次,特別係香茅嘅清香,突出咗豬肉本身嘅甜。😍佢哋仲好貼心地放咗兩片燒菠蘿,加咗點甜味之餘還解解膩。我旁邊嘅同事選咗健康路線,點咗黑椒慢煮雞胸肉飯。啱啱好,我都搏咗一啖試下,雞胸肉保持咗水份,唔會話乾身,口感柔嫩,夠味之餘唔會太咸,證明廚師嘅調味功夫掂。😋同事之中有位茶魔頭特別揀咗荷香冬瓜薏米露,佢滿意到幾乎想即刻再走次單,話味道清新之餘仲有淡淡的荷葉香,喝落去又消暑又舒緩。最后讓我印象深刻嘅,係另一盤咖哩牛肋條飯。軟綿綿嘅牛肋條配上濃郁嘅咖哩醬汁,真係令人難以忘懷。牛肉嘅鮮甜加上咖哩嘅香辣,冇得輸。👌呢間外賣真係出乎我哋意料之外咁正!下次仲要試下其他嘢,希望味道一樣保持得咁好。食物質素又高,選擇又健康,真係讓人吃得好開心。

2023-12-14 468 浏览
係附近返工,好多餐廳都食到厭哂而且lunch 超多人,有時都想買返公司/屋企食外賣,呢間又平又多菜份量適中雞排煎過同醃左,幾juicy ,好似比炸更健康菜就有多元化,椰菜,椰菜花,西蘭花,蘿蔔,同有唔同菇類,幾新鮮同幾好味飯可以揀多飯少飯同可以揀蕎麥紅米,好似都幾健康,一定會試埋其他口味仲配左椰子雞湯,唔會太肥清清地唔飲湯亦可選紙包茶,而且午餐時間都幾多人去買,可能最近周圍多左好多office 同多左好多人係呢邊返工😀😀😀
係附近返工,好多餐廳都食到厭哂

雞排煎過同醃左,幾juicy ,好似比炸更健康

仲配左椰子雞湯,唔會太肥清清地

2023-12-14
外卖送餐
2023-11-28 416 浏览
鰂魚涌好多外賣小店,咁啱行過海澤街,見到呢間健康餐外賣小店,食物無添加味精,健康有益,食物選擇多,有飯類、沙律類、小食類、湯及飲品午餐時段,買咗兩份沙律類套餐,一份係 [ 低脂雞胸沙律 $58 ] 沙律菜底份量真係超多,配料有南瓜、車厘茄、藜麥、薯仔、粟米粒、半隻蛋,低脂雞胸肉肉質口感柔軟,份量都幾多下,熱量低、蛋白質豐富,清新好味,醬汁配培煎胡麻醬另外跟餐 +$5 [ 雪耳椰子雞湯 ] 香濃椰子味滋陰潤肺,好味又有益,味道清甜好飲另外一份係 [ 泰式香茅豬頸肉沙律 $68 ] 豬頸肉肉質嫩滑,而不油膩,點埋泰式酸辣汁,配料有南瓜、車厘茄、藜麥、燒菠蘿、粟米粒、半隻蛋,大量沙律菜底,新鮮健康又好味跟餐 +$8 [ 香檸話梅茉莉花茶 ] 口感鹹鹹甜甜,飲完更開胃自家製飲品餐廳:港楓味 (鰂魚涌)地點:鰂魚涌海澤街3號地下C號舖電話:95944018

自家製飲品

餐廳:港楓味 (鰂魚涌)
地點:鰂魚涌海澤街3號地下C號舖
電話:95944018
2023-11-25
外卖自取
$69.5 (午餐)
  • 雪耳椰子雞湯
  • 香檸話梅茉莉花茶
  • 泰式香茅豬頸肉沙律
  • 低脂雞胸沙律
2023-11-08 414 浏览
在附近上班,已經光顧了這間餐廳好幾次,欣賞食物質素有保障,分量充足夠一個成年男人飽肚之餘,又多蔬菜😝✅泰式香茅豬頸肉($58)豬頸肉保持了肉質的鮮嫩,搭配上濃郁的泰式香料和香茅的香氣,配飯一流,仲有西蘭花、椰菜花、椰菜同菠蘿等配菜,煮得香甜但不油膩,豐富和有營養過吃兩餸飯😂✅鮮奶清蛋炒蝦仁($58)使用了新鮮的蝦仁和鮮奶,蝦仁經過炒煮後保持了彈牙的口感,搭配上濃郁的鮮奶和蛋,帶出了蝦仁的鮮甜味道,份量都好足,都幾厚身,底面有大約有6/7隻大蝦仁✅香脆鹽酥雞($28)外皮炸得金黃酥脆,咬下去時發出一聲脆脆的聲音🤣雞肉的肉質鮮嫩多汁,而且炸得剛剛好,不會太油膩,吃起來爽口十足👍🏻

✅泰式香茅豬頸肉($58)

✅鮮奶清蛋炒蝦仁($58)

✅香脆鹽酥雞($28)
2023-10-31
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2023-11-05 271 浏览
搵下搵下~其實鰂魚涌都好多好嘢食特別係好多外賣小店出品好有heart價錢又相宜❣️呢間店新開 盒飯嘅份量大到你唔信最重要係老闆好重視大家嘅健康 配咗大量雜菜 啱晒我呢啲無菜不歡嘅人仲配有半隻滷水蛋營養好均衡嘅感覺😌❣️泰式咖喱牛肋條飯 牛肋條份量好多 忟到好腍 仲有咖喱永恆嘅伴侶薯仔🥔 夠晒綿又索晒啲咖喱味 正到爆❣️泰式香茅豬頸肉飯 咖喱汁另上 多汁小汁悉隨尊便 豬頸肉煎到好香口 食落唔會淡淡油 最欣賞佢有兩舊新鮮嘅菠蘿啊 好清甜,留意返係新鮮唔係罐頭㗎🤤❣️荷香冬瓜薏米露 有淡淡的荷葉香味 薏米煲到好綿 飲落好清甜,夠晒解渴❣️香檸話梅茉莉花茶 咸咸地酸酸甜甜好開胃 仲有淡淡的茉莉花茶香 完全冇諗過呢個組合咁夾想健康啲?仲可以轉菜底或者紅米飯添!
搵下搵下~其實鰂魚涌都好多好嘢食

❣️泰式香茅豬頸肉飯
咖喱汁另上 多汁小汁悉隨尊便
豬頸肉煎到好香口 食落唔會淡淡油
最欣賞佢有兩舊新鮮嘅菠蘿啊
好清甜,留意返係新鮮唔係罐頭㗎🤤

❣️荷香冬瓜薏米露
有淡淡的荷葉香味 薏米煲到好綿
飲落好清甜,夠晒解渴

❣️香檸話梅茉莉花茶
咸咸地酸酸甜甜好開胃
仲有淡淡的茉莉花茶香
完全冇諗過呢個組合咁夾

想健康啲?仲可以轉菜底或者紅米飯添!
2023-11-05 156 浏览
作為一間外賣店,可能新開啦,手機落左單,去到話無我張單喎、職員話無佢地個訂單no.,而我得平台個單no. 就咁話無就唔理我,明明講左係邊間落,職員一句話搵唔到我就呆企左係度,我嘗試好努力搵比佢,佢對都唔對單,我問佢對名得唔得,佢竟然答我張單無名無電話對。雖然最後都拎到,但我睇過張單,成個訂單no同名都有印係度,點解會對唔到呢?睇嚟仲未學識搞外賣單,現場買就無咁混亂。呢間野味道話自己無添加味精,味道真係好住家,包裝係靚嘅,但服務就欠啲熱誠

2023-11-04 160 浏览
途經鰂魚涌,順便買埋外賣回家慢慢嘆,舖頭新開張冇幾耐,見有齊豬牛雞肉等,又有白飯、藜麥紅米飯、或菜底👍承諾不添加味精❤️選用環保餐具👍香煎慢煮牛柳沙律~有3款沙律醬供選擇,我選了培煎胡麻醬,牛柳好嫩口,鋪滿沙律菜面,仲有半隻日式醬油蛋,沙律菜又夠新鮮,有蛋白質又有纖維,夠晒健康😍泰式咖喱牛肋條飯~分量十足,而且新鮮熱辣,充滿椰香的咖喱汁唔辣夠晒香濃,牛肋條入味鬆化,還配有好多雜菜,仲有半隻日式醬油蛋,好豐富😋
承諾不添加味精❤️
選用環保餐具👍

2023-11-04
用餐时段
2023-10-30 138 浏览
見完客路過見到有間新開小店鋪頭以外賣為主,店內設有少量立食位置, 價錢親民款式都唔少。就買左兩份返屋企同老婆食。香煎慢煮黑椒牛柳轉菜底 $68(+$8轉菜底)份量十足,牛柳肉質細嫩,食落好juicy,淋上黑椒醬汁後更惹味。老婆加左8蚊轉菜底,菜既份量有成半盒,食完超滿足。泰式香茅豬頸肉飯 $58 豬頸肉經過香茅和泰式香料醃製後,非常入味。燒到皮脆內嫩,令人食唔停口。仲有兩件超甜燒菠蘿,大愛。另外,跟餐加$8仲有特飲荷香冬瓜薏米露同香檸話梅苿莉花香。我個人鍾意荷香冬瓜薏米露多d,清甜好飲又足料。
見完客路過見到有間新開小店

鋪頭以外賣為主,店內設有少量立食位置,

價錢親民款式都唔少。就買左兩份返屋企同老婆食。

香煎慢煮黑椒牛柳轉菜底 $68(+$8轉菜底)

份量十足,牛柳肉質細嫩,食落好juicy,

泰式香茅豬頸肉飯 $58

另外,跟餐加$8仲有特飲荷香冬瓜薏米露同香檸話梅苿莉花香。

我個人鍾意荷香冬瓜薏米露多d,清甜好飲又足料。

外卖自取
返工附近呢間外賣鋪真係好方便,食物選擇又多,我放工之後都幾常幫襯😙咖哩牛肋條飯充滿著椰香的咖喱令人好開胃,牛肋條非常嫩滑,每一口都能品嚐到滿滿的肉汁,而且很容易咬斷,另外仲有半隻蛋、西蘭花同椰菜等配菜,好豐富,啱晒我呢啲返工常常出外少食菜的人😋和風牛肉丼牛肉片肥瘦適中,而且味道香濃,另外附帶了和風醬,讓你可以根據個人口味增加調味,同樣地,這道菜也有很多蔬菜😎香檸話梅茉莉花茶鹹鹹酸酸嘅飲品,好開胃!

咖哩牛肋條飯

香檸話梅茉莉花茶

鹹鹹酸酸嘅飲品,好開胃!
2023-10-16 121 浏览
見到開左間新健康外賣,平日想食得健康d立即外賣自取黎試試🥸🍱泰式豬頸肉 $46見到做特價叫黎試試,外賣盒異常硬好安心😂2個都備註左多菜少飯,飯可以轉紅米飯,飯粒粒分明不是“一堆”。菜都係西蘭花椰菜花為主,配椰菜紅蘿蔔。鹽調味無過分醬汁,煮得夠軟🖐🏻菠蘿係新鮮!🍱黑椒慢煮雞胸肉 $58慢煮雞胸肉好食💯我食得非常清淡,叫左走黑椒,雞胸好有水準真係入口柔軟😳💮份量多,重點係調味不鹹不會口渴😭👍🏻希望保持。更加有雞蛋,蛋白質目測可以有30g+。
見到開左間新健康外賣,平日想食得健康d立即外賣自取黎試試🥸

🍱泰式豬頸肉 $46

泰式豬頸肉

🍱黑椒慢煮雞胸肉 $58

更加有雞蛋,蛋白質目測可以有30g+。
黑椒慢煮雞胸肉

泰式豬頸肉
黑椒慢煮雞胸肉
2023-10-14 133 浏览
途徑鰂魚涌看見餐牌的外賣飯盒頗吸引,有牛肉、豬肉、雞肉等。外賣可以選擇白飯、菜底或藜麥紅米飯,不錯。飯盒用環保紙飯盒,可被環境分解,有企業責任,值得支持。⭐️味無骨海南雞以嫩滑多汁的雞肉為主要成分。雞肉入口彈牙,雞皮Q彈,雞肉嫩滑,還有半顆雞蛋,營養十足。我將白飯轉成菜底,更健康,菜底有西蘭菜、粟米、椰菜花、冬菇等,非常健康,也很飽肚。⭐️泰式香茅豬頸肉飯盒也很豐富,有新鮮切片菠蘿兩片,半顆雞蛋,豬頸肉入口十分鬆化彈牙,帶有一點香茅的香味。非常美味。就算是飯底,也有差不多一半的蔬菜,非常健康。⭐️香草煎雞扒這道菜是炸雞扒,經過香草調味後煎烤而成。它的外表酥脆,內部多汁,入口仍然很彈牙,口感不錯。加$5還可以有飲品,不錯。

途徑鰂魚涌看見餐牌的外賣飯盒頗吸引,有牛肉、豬肉、雞肉等。

⭐️味無骨海南雞

⭐️泰式香茅豬頸肉

非常美味。就算是飯底,也有差不多一半的蔬菜,非常健康。

⭐️香草煎雞扒

加$5還可以有飲品,不錯。

用餐时段
2023-10-12 920 浏览
港楓味😋😋😋潮食健康餐外賣專門店鰂魚涌海澤街、新開健康餐外買專門店、美食都以抵炭、慢煮、店主承諾不添加味精、健康午、晚餐快樂泉源!😃🥰🐔楓味無骨海南雞$68+油飯$5、配加$8香🍋話梅茉莉花茶有驚喜、海南雞軟滑冇添加、雞肉皮爽肉嫩、肉質鮮甜、仲好彈牙爽口、口感軟綿綿、配油飯、飯香而不膩、冇骨雞蘸點薑蔥蓉或帶點甜酸泰式辣椒汁、帶出雞更美味!半邊鹵水蛋、賣相吸睛😆配菜一流、不止單一款菜、迎🈴️每日兩份菜!椰菜花、西蘭花🥦粟米粒、香菇、紅蘿蔔絲、椰菜、真正健康餐、嘆番枝自家 飲品、開胃醒神!🐂和風牛肉丼$58+$8荷香冬瓜薏米露未開飯蓋、和風牛肉的濃香牛味撲鼻、牛汁濃郁入味、洋蔥軟身入晒味、牛脂分佈均勻、入口即溶感、配菜冇🉐️輸、真正健康美食午餐晚餐之選!嘆埋枝清潤飲品、飽肚🈵️足👍🏻田園沙律🥗$48大大盒沙律菜、沙律菜厎好多款菜、配健康藜麥、薯仔、南瓜🎃、蕃茄粒、半隻雞旦、吃時淋上麻醬、清新爽甜、新鮮、超抵價、超抵食、超健康!💯**店主益食家可提供港島東區配送服務**港楓味鰂魚涌海澤街3號地下C號鋪港鐵鰂魚涌站B出口、步行約3分鐘
港楓味

楓味無骨海南雞
香檸話梅茉莉花茶/荷香冬瓜薏米露
2023-10-12
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
楓味無骨海南雞
香檸話梅茉莉花茶/荷香冬瓜薏米露
  • 香檸話梅茉莉花茶
  • 荷香冬瓜薏米露
2023-10-10 89 浏览
分量及味道正常唔咩特別。試過黑椒汁慢煮雞胸肉,泰式酸辣醬豬頸肉,叉燒炒蛋飯,有好多配菜、半隻水煮蛋,都幾豐富。味道偏淡,健康選擇。新開張一段時間都還可以。但近兩次體驗較差,出單混亂,經多種平台可點餐係方便,但餐廳單據混亂堅且會漏單。趕時間所以買飯盒,結果等咗九個字仲慢過堂食……鋪頭執餐姐姐懵懵地唔係好聽到你講嘢亦唔知點幫跟進。點餐姐姐就係咁關注點餐,叫你等等。問題係已經點咗餐嘅都仲未消化得切,繼續點落去咪繼續搞唔掂……
分量及味道正常唔咩特別。
新開張一段時間都還可以。
趕時間所以買飯盒,結果等咗九個字仲慢過堂食……