2021-03-25 502 浏览
上环中环一带周街都系cafe又系打卡位,有个充实嘅行程推介就系朝早去熟食街市医下肚先,再去打卡然后就揾间cafe叹个tea🐷位于上环熟食街市嘅瑞记咖啡相当出名,尤其佢哋嘅招牌煎西多士、蛋牛包、樽仔奶茶!去开依头经过就不妨试吓,但又未去到要特登慕名而来🤓👓西多士 $25 并不是肥腻油炸西多士而是沾蛋浆煎,感觉上健康啲,冇甘油腻同热气🤓同时亦因而好重蛋味。虽然系煎不过仍然系外脆内软。同时亦有别于平时西多士嘅花生酱馅,佢系多士夹住炼奶,比左劲多炼奶不过最后亦会唔争气咁沾哂碟上每一滴舔得唔好晒😋甜味西多士好夹。评分:8/10👓樽仔冻奶茶 $16 (右)奶茶香滑,不过偏甜,但预先入好咗所以冇得少甜。冇加冰而系成支樽仔雪冻,所以唔会沟淡!评分:7/10👓蛋牛治 $16 由于我已经成功戎牛多时,所以今次叫餐蛋包代替。觉得三文治包比较普通所以拣咗比较特别嘅牛油包底-餐蛋包。老实讲都系普通正常嘅餐肉鸡蛋发挥,鸡蛋甚至算不上系炒滑蛋,不过配埋呢个牛油包整体又几好食,面包松软不过略干,而且对比下牛油大包饱肚感较大。评分:7/10

👓西多士 $25
评分:8/10
👓樽仔冻奶茶 $16 (右)
评分:7/10
👓蛋牛治 $16