呢期食韩国菜食到有条瘾 😆食得热气嘢多... 咪成日挂住烧肉打边炉先得架,系时候食返健康少少嘅嘢 😄前几日去咗尖沙咀行完街食lunch,金巴利道出哂名好多韩国菜 🇰🇷不过我就私心推介呢间,因为佢地主打家庭式料理菜 🏠 餐厅名亦简单,叫韩屋,相信都有「家」嘅意思吧。门面亦比起隔离果d亮眼舒适,全木门面,同埋感觉温暖,灯光好柔和,店内仲有只可爱猪猪嘅霓虹灯🐷💡(好想攞返屋企😂🤪)一坐低,竟然有纯正嘅韩国OPPA嚟招呼我😮😳搞到我红都面埋 ☺️ 唔知点开始沟通好 🤣讲笑姐,呢度都有个讲广东话嘅店员嘅 😁叫咗:🍲 薯仔猪排骨汤我第一眼望餐牌就即刻叫呢个!成日都饮泡菜乜乜汤或者人参鸡汤,都想试下新配搭嘛。真系冇失望!😍 浓浓嘅薯仔味,猪排骨煲到好淋,好入味 😋👍👍👍捞白饭一定好正 🤤❤️大家一定要试下呀喂!🥘 炒猪肉石锅芝士拌饭呢个饭又系赞!初初拎到嚟台,心谂,都系平时d石锅饭姐点知一捞,觉得个饭好打卡able ❣️原来佢地用红米饭💜 健康d 😀 同埋颜色好吸引啊 😋加上有芝士拉丝真系邪恶,但食落口又唔觉漏㖞😃👍石锅好够热,摆咗好耐都系好热 😂 可以食到饭焦,好香口又好味 😙❤️我朋友唔太食得辣,所以捞
呢期食韩国菜食到有条瘾 😆

(好想攞返屋企😂🤪)

一坐低,竟然有纯正嘅韩国OPPA嚟招呼我😮😳
搞到我红都面埋 ☺️ 唔知点开始沟通好 🤣
讲笑姐,呢度都有个讲广东话嘅店员嘅 😁

叫咗:

🍲 薯仔猪排骨汤
薯仔猪排骨汤

我第一眼望餐牌就即刻叫呢个!
成日都饮泡菜乜乜汤或者人参鸡汤,都想试下新配搭嘛。
捞白饭一定好正 🤤❤️
大家一定要试下呀喂!

🥘 炒猪肉石锅芝士拌饭

呢个饭又系赞!
初初拎到嚟台,心谂,都系平时d石锅饭姐
点知一捞,觉得个饭好打卡able ❣️
原来佢地用红米饭💜 健康d 😀 同埋颜色好吸引啊 😋
加上有芝士拉丝真系邪恶,但食落口又唔觉漏㖞😃👍
炒猪肉石锅芝士拌饭

我朋友唔太食得辣,所以捞嘅时候冇加甜辣酱,但味道已经好够,唔落都冇问题,落咗酱就更加惹味d 😊🤗

🥟 酱牛小排饺子 (蒸)
酱牛小排饺子 (蒸)

呢个我哋唔小心叫咗蒸嘅版本😂😂😂
原来餐牌果版系有分上下两part,上面系蒸,下面系煎。或者大家要留意一下 😅
我都担心蒸会唔会冇咁香口,咪唔够惹味啰...
点知又出奇地觉得蒸都唔错㖞!
都系一样咁香口,放心,佢唔系落麻油就当香咁嘅,真系牛小排原本嘅肉香味嚟啊 😃👍
错有错著,如果怕热气,都可以试下蒸饺呢个版本,真系ok的,原汁原味 😙

成餐饭食哂都唔觉口渴,证明无味精 😀👍
我朋友话我平时食量少,但喺呢度食就好开胃 😂😂😂
可能加上餐厅入面又播住我钟意听嘅k-pop,又有oppa店员坐喺我隔离台食饭,个人零舍开心d 🤩😁😆

2022-09-02
下午茶
炒猪肉石锅芝士拌饭
酱牛小排饺子 (蒸)