2023-12-18
响中环返工,食晏有时真系好多人,所以都喜欢买外卖返公司食有同事介绍响摆花街开咗间叫一点心嘅中式点心外卖店,今日就决定试吓佢哋每日都有套餐供应,我拣咗蒸牛肉饭配老火靓汤,仲有烧卖,价钱都系$81,中环嚟讲可以接受但又见到新鲜炸起嘅咸水角,忍唔住又买咗两粒,价钱$18 返到公司打开蒸饭,牛肉好亮丽,完全唔会蒸到干净净。而且份量都多,唔会只系响面薄薄一层,牛肉入面加咗马蹄芫荽,仲食到淡淡的陈皮香,系传统嘅牛肉球做法,好食份量足汤系西洋菜汤,饮一啖好顺喉好浓郁,而且唔系剩系得汤,仲有汤渣,证明好足料,西洋菜系秋冬最佳嘅选择两粒烧卖超巨型,有成只大虾响面,入面嘅猪肉应该系手切,食到有粒粒嘅口感,而调味唔会太咸,偏向健康为主最后加嘅咸水角,新鲜炸起表皮脆脆地,入边仲暖,馅料好丰富,糯米烟烟韧韧,食埋就超级饱
但又见到新鲜炸起嘅咸水角,忍唔住又买咗两粒,价钱$18