2016-10-03 564 浏览
本来系要去揾餐厅食晚饭,经过呢间小食店竟然停低左,明明赶住去食饭都要买个小食,究竟系咩咁吸引我试呢?登登登登!原来就系呢个砵仔糕喇!$4都系街坊价,但点解吸引到我目光?就系因为佢面完全满布哂红豆粒粒!!砵仔糕价钱其实四围都唔差得远,但质素就可以差好远,成日都食到啲得十粒八粒红豆粒架乍但呢到本身已经系劲大个,仲要全部都布满豆,真系唔买都对唔住自己咬落同想像中有少少分别,因为佢明显系低糖左,平时成日食既都几甜,因为始终由黄糖整,甜都走唔甩,反而呢到可以系话食过咁耐最唔甜既砵仔糕,但由于佢既糖本身都香,唔会觉得好淡口,加埋啖啖都有红豆,口感唔会单调,至于砵仔糕另一个重点就系烟韧度,我份人中意食烟韧既砵仔糕,不过呢到既就唔多烟韧,比较稔身,但同样佢有少少黏口,同平时时面上纯稔身既砵仔糕有啲分别,整体黎讲口感都味道都独特,少甜亦都令人罪恶感无咁多添嘻嘻惊喜之作!

惊喜之作!