听讲湾仔呢间素食店好出名,见10月佢换咗个新Menu,过黎试试先🍽️厨师发办素食菜单由薰衣草铁观音&脆炸花生餐前小食开始🍵🥜🌟 *三文鱼千色拼盘* 🍣前菜嚟讲几有惊喜,材料好丰富。特别钟意麻酱𠮶种清新而唔会过分浓郁嘅味道,好开胃。三文鱼配上日式芥末同酸姜,还原度好高🌟 *紫营金元宝* 🥟卖相好靓,由紫薯同淮山打成,营养价值高。饺子食落感觉好舒服、好温和,食返菇菜同豆腐嘅清新感觉🌟 *照烧酿大啡菇* 🍄热辣辣嘅鲍汁啡菇,加埋煎香过嘅素肉,就系好食!🌟 *芝香五谷糍粑* 🍘糍粑好烟靭,加入瓜籽同莓类嘅口感几好,热辣辣食又几得意~🌟 *香草白玉环~晚餐* 🍲冬阴功酱汁几惹味,配搭好腍嘅萝卜唔错。蟹柳豆腐酿物好滑溜,成个组合好好🌟 *木瓜雪耳养生汤* 🍜养生汤以炖盅上,熬得几浓味。木瓜煲到溶成精华,再加入海底椰等滋补材料;中段可以饮返碗热汤,令人感觉好幸福🌟 *椰香咖喱素杂锦* 🍛椰汁咖喱嘅味道调得非常好,椰奶香浓得来,唔会太辣。咖喱呼渗晒入肉丸豆卜同椰菜花入面。薯仔以外,连side dish蒜蓉包都做到外脆内软,好有诚意㖞!🌟 *荷塘月色花锦绣* 🥦荷兰豆同其他时蔬都好爽脆,调味相对清淡,无论
厨师发办素食菜单由薰衣草铁观音&脆炸花生餐前小食开始🍵🥜

🌟 *三文鱼千色拼盘* 🍣

🌟 *紫营金元宝* 🥟

🌟 *照烧酿大啡菇* 🍄
热辣辣嘅鲍汁啡菇,加埋煎香过嘅素肉,就系好食!

🌟 *芝香五谷糍粑* 🍘
糍粑好烟靭,加入瓜籽同莓类嘅口感几好,热辣辣食又几得意~

🌟 *香草白玉环~晚餐* 🍲

🌟 *木瓜雪耳养生汤* 🍜

🌟 *椰香咖喱素杂锦* 🍛

🌟 *荷塘月色花锦绣* 🥦
荷兰豆同其他时蔬都好爽脆,调味相对清淡,无论用咖喱定时蔬配藜麦饭食,都觉得刚刚好。

🌟 *芙蓉烩时蔬* 🥬
蛋白丝加入上汤做献芡汁,好似食紧赛螃蟹咁,但白嘅蛋味都好浓郁,食落好舒服,系大人细路都会啱食嘅一款菜式。

🌟 *精美甜品* 🍮
石榴桃粒果冻好有咬口,酸甜有致嘅石榴同桃粒Crossover得几好。

🌟 *鲜磨合桃露* 🌰
合桃露好稠身,少咗坊间糖水𠮶种爆糖嘅感觉;食到淡淡炒得好香嘅合桃味,为呢个11道丰盛晚宴画上句号

整体成餐晚饭都好丰富,健康冇负担,食完系满满嘅饱足同幸福感☺️
2024-10-05
用餐时段