2020-10-21
番左5日工,终于等到星期五晚啦,我同朋友放工决定去椰粉汤红滋润下。炭烧鳗鱼椰香蛋包饭($98): 系日本crossover泰国既饭,蛋包饭再配椰汁,令人谂起椰汁芒果糯米饭,不过鸡蛋就唔甜既,所以其实个人觉得怪怪地同唔太夹,鳗鱼配蛋包饭就好好食,鳗鱼汁好香,咬落啖啖肉。而蛋就系厨师用几只蛋炒埋盖住个饭,炒得好滑!首创竹丝海南鸡椰香饭套餐($108):哩个套餐非常有益,除左个饭同鸡少油少盐之外,仲配埋菜心同埋一个汤。够饱得来有滋润。先讲个饭,饭既味道系几特别,平时既海南鸡多数配油饭,但系佢哩个就椰香味重啲,油就少啲,鸡方面就因为佢系竹丝鸡,所以鸡肉好嫩,点埋个酸辣酱好好食。但系就冇咁多肉,细只啲。食疗拿杯汤:系每星期都会转一次既汤,饮落似系足料既老火汤,好润好健康。金罗汉果养生茶($12):一杯好滋润既凉茶,咁岩哩几日喉咙唔系咁舒服,饮罗汉果茶来润喉解渴就最好不过啦!👍🏻