2016-01-09 956 浏览
差唔多每次饭聚都总系差一两个既我地喺2016年终于可以full team上阵,向呢间位于铜锣湾名店坊既「EAT.it Italy Eatery」聚一聚。一开始听到「铜锣湾名店坊」既地址之后本来都谂住应该系诺士佛台既连锁店之流,点知居然喜出望外!餐厅位于街尾既Pacific Coffee隔离,果种位处繁嚣都市难得一见既宁静感觉喺熙来攘往铜锣湾真系买少见少!呢度主打健康有机食品,非常注重食物既营养价值。当晚所见,大部份既店员都系「英文人」,而且有好几位都系操浓烈意大利口音英文既外国人。由于呢度既menu净系得英文,所以如果英文只系「有限公司」既朋友要留意呀!唔知系咪因为咁,当晚大部份既客人都系外藉人士或者以英语为母语既亚洲人为主。同一般「sit down service」既餐厅唔同,呢度采用「记账咭」半自助模式,每个人入黎既时候都会获派一张咭,想order既时候只要俾张咭店员记低喺电脑入面就可以,非常快捷方便,唔驶喺每次游走不同食物既corner时逐次俾钱,费时失事。每次order完之后店员会俾个号码牌你,当食物ready时会直接送去你个位度,唔驶企喺度等啱晒我呢D懒人,哈哈!Truffl

Truffle Tuna Salad ($98):上枱时已闻到好浓烈既truffle味。红红既吞拿鱼加埋翠绿既蔬菜同埋伴碟既橙色萝卜丝正好交织出一幅美丽既图画,艺术感十足!沙律菜方面亦都非常新鲜,充满着田园风味,唔似坊间好多标榜有机,却往往交「黄黄地」既所谓有机蔬菜行货、「挂羊头卖狗肉」之流既餐厅。呑拿鱼方面亦都分量十足铺满晒小小既碟上面,整体感觉有D似日本既鱼生不过口感却更solid。
Truffle Tuna Salad
Salsiccia ($138):绝对系芝士fans既必叫之选!同好多意式餐厅一样,呢度有好多唔同既意粉选择,而我当日所叫既扁意粉正正可以索晒果个Ricotta Cheese同埋酱汁,捞埋切到细细拉既 Italian Sausage一啖咬落去既感觉chunky得黎又可以食到意粉果种烟韧既感觉!
Salsiccia
Bismark ($48):用左烟肉同埋溏心蛋既pizza fusion感十足,好似日式既流心半熟蛋放喺pizza上面真系正到爆!
Bismark
Sfiziosa ($44):呢个素食之选用左蘑菇、南瓜片等等既材料。作为食肉兽既我一开始都只系抱住「一试无妨」既观望心态,点知整体出黎既感觉却非常清新,因为无用到肉类所以整体黎讲唔算油腻,非常适合注重健康既人!
Sfiziosa
Grapefruit 沟 Apple既 Fresh Juice ($48)同埋 Citrus Soda ($36):即叫即整既鲜榨果汁选择非常多,除左grapefruit同埋苹果之外重可以选择提子同埋橙等等既材料任择两款。因为全程「无添加」,所以怕糖同埋防腐剂既朋友绝对唔驶担心。

Citrus Soda方面都算唔错,不过整体口感好似甜左D,下次有机会可以试下其他饮品。
Grapefruit沟Apple 既fresh juice
Tiramisu同埋Lemon Meringue (各$45):Tiramisu带着淡淡既酒味,份量大小刚刚好,绝对系餐后最佳点缀之选。至于Lemon Meringue方面,一入口既时候有阵「酸味味」既感觉,但食落就感受到柠檬既香味,饼皮亦都十分松脆,两个甜品真系为呢个晚上划上一个完美既句号!
Tiramisu同埋Lemon Meringue
总括黎讲,呢度整体用餐体验非常之好。虽然只系半自助形式,但我都感受到佢地真系用心去服务客人,食物未上枱时已经主动帮你攞餐具同纸巾唔在讲,食到中段店长更加会主动问你攞feedback,感觉到佢地真系有心去做得更好。不过,呢度唯一唔好既地方系好容易令你叫得太多野食,「眼阔肚窄」既朋友记住留意呀!
2016-01-07
Truffle Tuna Salad