2022-12-06
因工要去到山旮旯咁远做嘢,本来谂住附近都应该冇咩好食要出返’市区’,但系收工已经成8点,真系太肚饿唔想再行,就谂住喺Aeon求其揾间嘢食。点知全部都系啲连锁店,咩八方云集、敏华冰室、Saizeriya.....真系好冇食欲。行行下俾我见到有间终于唔系chain store,见佢装修得几靓,干净企理,晚市仲有八折,就决定入去试下,点知真系冇拣错。我最钟意试新嘢食,见到佢个menu,当然有一啲出面泰国菜馆有嘅食物,但系吸引我嘅系一啲好少见到嘅嘢,所以我就即刻点咗。青木瓜沙律就试得多,青木瓜咸蛋碎沙律就未试过,超级钟意食任何咸蛋菜式嘅我,二话不说就点咗,果然系好特别,应该喺香港其他地方食唔到,问返老板,佢话呢个菜色原本喺泰国系用奄仔蟹嘅,不过香港人食唔惯,所以用咗咸蛋去代替个咸味。另外一样新嘢系泰北咖喱黄金面,见到佢菜牌写系全球50大美食排名首位已经想食。嚟到嘅时候,放喺台上面已经闻到咖喱香味,微辣,牛腩非常入味,个面望上去有啲似普通嘅粗面,但系食落去更加有口感。不得不点嘅系生菜包,呢个菜式虽然间间泰国菜馆都有,但系系我个人飞佛,所以系必点嘅。上菜𠮶阵,我系有啲奇怪佢咁细碗,仲谂住唔抵,点知
不得不点嘅系生菜包,呢个菜式虽然间间泰国菜馆都有,但系系我个人飞佛,所以系必点嘅。上菜𠮶阵,我系有啲奇怪佢咁细碗,仲谂住唔抵,点知原来佢个碗系细,但系好深,所以其实一啲都唔少,生菜以为得几块,但系原来夹住咗,所以大大细细都有8块,份量好足。
味道方面,因为我好钟意食辣,我觉得味道够晒,唔会唔拖唔水,肉碎有咬口,配埋新鲜脆口嘅生菜啱啱好。
饮品系话梅梳打,唔算好甜,话梅解辣良品,食辣嘢必点。埋单8折之后先系百几蚊,抵过出面食嘅泰国菜好多,不过入到去咁僻做嘢嘅机会唔多,下次有机会一定再去食过。