佐敦嘅可爱之处, 系佢有多种要素集于一身。既有商业大厦, 又有贴地平民街同又近古董街; 既有高上食肆, 又有平民扫街美食。今日由商业区走入茂林街既横巷, 系茂林商业大厦。地面有间【Curry Leaf Indian Cuisine】。呢间餐厅系生日个个拣既,因为生日的朋友十分喜欢印度菜,所以便提议到此。不过我发觉好多人一系好钟意印度菜,一系好唔钟意印度菜。潢摩登时尚呢度冇,象征印度嘅小摆设及挂画。但好地道咁有净系有印度MTV不停Loop,贴埋真系印度裔厨师同印度裔侍应。餐厅分地下及楼上两层,地下层设有酒吧,故地方显得唔大,座位亦唔多,其实有少少逼逼的感觉,楼上就全是用餐区,地方显得阔落啲。餐牌内款式众多,但分类清晰,「由汤品、前菜、印式烧烤、咖喱、印度香米饭、印式炒饭、印度薄饼及煎饼、配菜、沙律、甜品、饮品都有」,贴心的中英对照,每道菜式都有介绍,就算店员全系外藉都唔使太担心点菜问题。呢度菜式却喺过百款,做法亦多元化,黎紧既野食都好期待个味呢。.🔹胡椒饼(Papadam)野食黎之前,送上左一款餐前小食,系少量胡椒饼,似好薄好脆既烤饼,仲有两款酱汁可以蘸:「薄荷酱及杂菜辣椒酱」,脆饼本身

🔹胡椒饼(Papadam)
野食黎之前,送上左一款餐前小食,系少量胡椒饼,似好薄好脆既烤饼,仲有两款酱汁可以蘸:「薄荷酱及杂菜辣椒酱」,脆饼本身咸中带辣好好味,蘸唔同酱唔同厅觉。杂菜辣椒酱最香,薄荷酱怪怪的。

🔹酥炸奶酪球 $65
名字听落像罗马菜,但炸奶酪究竟系点?好有幻想空间,酥脆的外表下,藏着一颗软糯的心,用各种不同香料,自家制作独有味道。外层拍上面粉浆,炸至金黄色。【咖哩叶】既酥炸奶酪球内里有自家制奶酪,口感似蓉蓉的厚身芝士酱,酸酸甜甜味道不错。
酥炸奶酪球

🔹烧烤羊肉卷 $135
菜式以铁板上,上枱时吱吱声,香气四溢,气势十足。喺众多印式食物嘅心水,因为经多种香料香料、腌制再烧,宁舍香喷喷,闻到很重香料味,非常入味,望落外层带点焦香,卖相还好但见到羊肉卷大大件,好红当当。
烧烤羊肉卷

入口有惹味而纯厚的香料调味, 肉质软而有肉汁, 烧烤味道香~都是重口味啊!但可接受程度,肉的口感也不错,不会太干份量好多添!食得过瘾。

🔹牛油咖喱鸡 (Butter Chricken) $115
如果一向少食印度菜,就推介呢个。因为Butter Chricken香料唔会太strong,而又啊系主Sale辣度,都几啱香港人食架,印度牛油鸡!牛油(奶油butter)当然是这道菜的灵魂之一。其实呢,吃起来不感肥腻。
牛油咖喱鸡 (Butter Chricken)

浓浓的香料味,嫰滑的鸡肉,配Naan其实好正!酱汁浓稠,鸡肉嫩滑,唔错。

🔹蒜蓉印度烤饼-naan$25
点咗Butter Chricken,唔点一客印度烤饼真喺讲唔过去呀,餐厅提供嘅烤饼款式非常多,不过每次食都系蒜蓉口味。因为呢个味都系真系又稳阵又好食。每片都非常大块,口感烟韧富蒜香。印度的扁平面包naan够蓬松。同Bread真系好唔同。蒜香柔软印度菜弹性naan沾埋啲咖喱真喺好食好多呀。啖啖无骨既鸡肉,配埋薄饼食一流!
蒜蓉印度烤饼-naan

🔹印式芒果酸奶(Mango Lassi)$45
 一种在印度比较受欢迎的两种饮品,第一种是印度国饮,叫做Chai,另外一种是类似香芒果酸奶奶昔,当然如果你不喜欢芒果也有不加芒果的酸奶。不过今次二话不说叫芒果酸奶,仲记得好多年晌第二度饮过一次,杯芒果酸奶讲明用上印度阿芳素芒果,清甜得无谱。今次呢杯芒果酸奶水准亦唔失礼,单单只用鲜芒果肉跟乳酪打成,芒果味香浓,奶味很重,亦渗出乳酪嘅酸香,甜度适中不错。
印式芒果酸奶(Mango Lassi)

🔹甜奶球 $35
印巴甜点【甜奶球】Rasmalai。第二次食!!
甜奶球

完全唔明呢个甜点在印度东部非常出名既原因,虽然系奶香十足,香甜可口但我还是不太懂得如何形容它,因为甜到...世界尽头就像吸收了大量糖水的球体,味道是很香,但一直泡在糖水里吃,腻到不得之了呀。
甜奶球

想食正宗咖喱通常都会联想到重庆大厦,但果度俾人感觉人流比较复杂,行近大厦门口就有”热情的招待” 唔系一般人受得了,今次呢度既位置比较舒服,离地铁站近,菜式选择又够多,最紧要喺做菜有水准嘛,大大份的正宗咖喱,兼且定价唔算高,招呼一步到位,眼见都有本地客支持,应该能够让人食得称心满意呢。
用餐时段
酥炸奶酪球
蒜蓉印度烤饼-naan
印式芒果酸奶(Mango Lassi)
  • 牛油咖喱鸡
  • 蒜蓉印度烤饼