2021-07-02
大热天时,喺条街行到身水身汗,想话揾杯嘢饮,就见到呢一间比较有岁月痕迹嘅冰室。叫咗杯冻柠檬茶,之后见到每一枱都会叫一份西多士,一场嚟到,见到个个都食就梗系试吓啦。呢种怀旧嘅冰室通常都系冇套餐嘅,西多士同冻柠檬茶都系散叫,价钱我就唔记得,净系影咗粉面𠮶个餐牌。柠檬茶到咗再等咗一阵就有西多士食。佢系配炼奶唔系配糖胶…..um……我唔系几钟意食炼奶。西多士系比较软身𠮶种,唔系个面炸到好脆有一丝丝㶶咗嘅鸡蛋丝果只。应该𠮶件白面包系蛋𠮶度会浸得比较耐啲?吸收左比较多嘅鸡蛋液,我谂系咁样。呢一种西多士系好食过硬身𠮶种,我自己觉得。但系佢又唔算话系好厚. 其实就普普通通,因为而家坊间嘅茶餐厅太多新奇有趣嘅西多士,而且好多都整得卖相又靓,味道又唔错,可以打下卡。而呢一间系传统嘅街坊冰室,应该都系以做熟客为主,食物中上水平,价钱就唔算平,店员亲切,坐嘅环境就麻麻地。总结:路过可以试吓。~报告完毕~
柠檬茶到咗再等咗一阵就有西多士食。
佢系配炼奶唔系配糖胶…..um……我唔系几钟意食炼奶。
总结:路过可以试吓。
~报告完毕~