2024-09-14 1885 浏览
呢晚嚟咗呢间新餐厅,同呢间台式餐厅嘅相遇就同餐厅名一样,系偶然😝 餐厅有提供晚市二人餐,不过呢晚我哋就系散叫嘅🧐士林蚵仔煎 配海山酱呢个蚵仔煎用铁板上,够晒镬气😮 蚵仔煎入面咗一粒又一粒Creamy嘅蚝仔,配埋侧边嘅鸡蛋同埋稍带烟靭嘅木薯粉一齐食🦪 食落口唔会觉得好腥,画龙点睛嘅系佢上面仲有海山酱,更能带出蚝嘅鲜味。台式香肠起司蛋饼呢次系我第一次食有台湾肠喺入面嘅蛋饼,估唔到个味道会有惊喜🍳 入面嘅材料除咗喺个名度见到嘅台湾香肠、芝士、外层嘅蛋饼之外,仲有生菜、沙律酱、红萝卜丝同埋我最钟意嘅肉松,整个配搭都好夹,而且口感丰富。温泉蛋卤肉饭呢个卤肉饭味道都好足够,面头嘅卤肉唔会只系得肥肉,又有瘦肉🐷 卤水嘅味道带点甜甜地,系好经典嘅台式风味。同台湾嘅卤肉饭有分别就系面头嘅蛋系温泉蛋🥚两个配料都系捞饭一流啊🍚台式红烧牛肉面呢个牛肉面都系我好期待嘅菜式,因为都系台湾菜嘅另一个招牌。餐厅选用嘅牛肉部位系牛肋条,炆得好软身又入味🐮 底下嘅面系阔身嘅,食落口嘅小麦味几香,口感都唔错🍜椰汁仙草红豆芋圆呢个甜品颜色鲜艳,配搭精致😆 上面有烟烟韧韧嘅芋圆同埋地瓜圆、红豆、谷物脆脆同埋透明嘅寒天,全部材料

士林蚵仔煎 配海山酱

温泉蛋卤肉饭

台式红烧牛肉面
台式红烧牛肉面

椰汁仙草红豆芋圆
呢个甜品颜色鲜艳,配搭精致😆 上面有烟烟韧韧嘅芋圆同埋地瓜圆、红豆、谷物脆脆同埋透明嘅寒天,全部材料都系台式甜品常见嘅配料😋 底层仲有仙草,再配埋椰汁,整个甜品都非常丰富。

饮品
♦️手打柠檬茶
呢个手打柠檬茶嘅茶底几香,除咗香水柠檬之外,仲见到港式柠檬茶常见嘅黄色柠檬片。
♦️珍珠奶茶
食台湾菜最钟意嘅一定系饮返一杯珍珠奶茶,呢个珍珠奶茶即使冇嗌少甜都系甜度刚好🧋底下嘅珍珠系偏软身又烟韧。
珍珠奶茶  手打柠檬茶
呢间餐厅偏向慢工出细货嘅感觉,食物味道都有台式风味嘅,下次再嚟嘅话,相信唔会系偶遇,而系有计划嘅😂