2006-03-06
路过新城市买啤酒,忽然谂起来自新加坡的Fish & Co进占新城市某角落,又有朋友向我呢个炸鱼薯条迷讲过下.时间大把,试下无坊.地方几阔落,仲有露天茶座,是日天气麻麻,又没有本小说在身旁附庸风雅,还是有瓦遮头作罢.打开餐牌,话就叫Fish & Co,但海鲜选择,真的不多.如果你想叫个蓝贝,无问题,但系心血来潮想整客Trount或Seabass的话,恐怕失望而回.遑论想要杯Icelandic prawn,Colchester Oyster....?而且,系无酒精饮品供应,定系无比到wine list我?食海鲜唔饮酒,成可体统?由其炸鱼薯条黎讲,无杯啤酒作伴,又点讲都讲唔通.既然打正旗号炸鱼薯条的话,又怎会不试?炸鱼通常用Cod,长年累月的历史问题.外表金黄,粉浆恰到好处,非想香脆唔厚.唯独是薯条只系Fries,唔系Chips,两样野,不能混为一谈.根本唔算得上叫正宗"英式"Fish & Chips.如果去过大英,无理由食唔出两者的分别.仲有跟餐上的酱汁,竟有蒜茸,他他,辣酱,我几时去左老麦?最传统的醋,要开到声先有,失败.吃炸鱼薯条,点可以唔落醋?撇除正宗与否黎讲,味道也不错的.如果你唔
时间大把,试下无坊.
由其炸鱼薯条黎讲,无杯啤酒作伴,又点讲都讲唔通.
如果去过大英,无理由食唔出两者的分别.
撇除正宗与否黎讲,味道也不错的.如果你唔当佢系英式的话.同埋,旧鱼系做得好过London街头大部份的小店,真正英国Fish & Chips,并非如此.
平生吃过最"过瘾"的Fish & Chips,就系在Liverpool,爱华顿主场外,Main Stand后面果档小店,一大条Cod,一大兜chips,加盐加醋加埋Peas,连一pint lager都唔使5 quid.
过瘾同好吃,又系两回事.