2017-11-11
今日又去揾好西食!今次约左朋友去间佐敦新开的韩烧「韩家庄」!去食韩式餐厅,一定要先试试D泡菜及前菜。呢到有好多款前菜,除左有最常见的泡菜、大豆芽外,更有白菜仔及韩色酸萝卜。餐厅有我好爱的韩式煎饼!左边系海鲜煎饼,右边系泡菜煎饼,虽然系饱肚野,我都忍唔住拎左两件。冷盘方面,餐厅有提供三文鱼鱼生、沙律、寿司功应。三文鱼刺身都几新鲜,我的玻璃肚食完都无事。食完冷盘,系时候要准备酱汁食烧肉。呢到有好多款酱汁,包括韩式烧汁、韩式甜辣酱、韩式面豉酱等。再去自助柜拎埋D菜菜肉肉先。呢到都有好多选择,当中由猪牛鸡羊、海鲜、菇菜。当中我特别钟意食一口牛肉粒,除左无雪味外,仲有少量黑椒调味,烧定都几香口。另外餐厅会提供时令海鲜,我呢日有虾虾虾食。D虾的Size唔细又新鲜,系任食韩烧少见的。此外,牛舌都系唔错的选择。虽然切得有D薄,不过好快就烧好,之后成堆牛舌放入口,一乐也!拎到埋位就系咁烧系咁食... (手残的我成日都烧浓D鱼)食到有D口渴,去左饮品柜拎饮品。餐厅除左一般的茶、果汁、汽水外,更有Hoegaarden的樽装啤酒,比大家学下韩国人一边啤一边烧。食到饱饱就去食甜品!呢到的豆花豆味浓,系有质素之作
拎到埋位就系咁烧系咁食... (手残的我成日都烧浓D鱼)
食到饱饱就去食甜品!呢到的豆花豆味浓,系有质素之作。
埋单每人$188(9点前入座),价钱合理。另外呢到就算唔少人黎食,但走的时候身上都无咩油烟味。