2022-05-15
下雨天最适合打边炉,之前经过凤攸南街已经留意到呢间充满中国特色嘅边炉店,忙碌左一日终于有幸食到。店舖虽然传统风格,但入边嘅边炉配料同埋汤底就好有特色。汤底有平时少见嘅椰子番薯蚬浓汤、花胶鸡汤,同埋我点嘅龙趸片木瓜鱼汤,感觉好补身养颜。果然无拣错汤底好清甜,趁未渌野之前饮咗几啖汤!汤底有整个木瓜,木瓜煲咗好耐仲好甜。龙趸片都唔少,件件都好厚身,肉质爽口。同朋友有选择困难症,决定点左两个拼盘,分别系大滚友牛肉拼盘同埋大滚友海鲜拼盘。大滚友牛肉拼盘有安格斯牛肉、牛颈脊牛舌片、牛黄喉、牛展、牛肉粒同肥牛。欧美来讲牛颈脊最浓。牛舌由于系薄切,所以好快就熟,口感嫩身。平时少食牛黄喉,原来系牛喉咙软骨嘅位置,外表有少少似牛柏叶,食落估唔到咁爽口。至于大滚友海鲜拼盘同样好丰富,有六款时令海鲜,今日有蚬、蚝、带子、扇贝、海虾同圣子,望落好新鲜。配合海鲜嘅主题,我哋仲叫咗两个滑,分别系手打黑松露墨鱼滑同埋瑶柱干贝滑。前者好浓黑松露味,口感亦都较弹牙。而后者真系有瑶柱系入面。打边炉点少得响铃、丸同埋饺。响铃竟然都有拼盘,有传统嘅响铃同埋黄金响铃。黄金响铃即系咸蛋黄响铃即使渌咗一阵,湿咗,入面仲有咸蛋黄嘅咸香
饮品方面点咗蜂蜜菊花茶一齐饮,清清地。果然连个茶壶都精美过人。
下次去元朗打边炉就有好去处!!