餐厅: 大滾友火鍋
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
今日天氣又凍返!天氣凍就想打邊爐,同火鍋控朋友臨出門前決定encore大滾友,一邊食好西一邊愉快girls’ talk 古色古香中式宮廷裝潢擺放靚靚嘅醬料九宮格💫花膠雞湯鍋餐牌有好多款鍋底選擇,揀咗「花膠雞湯鍋」,湯頭帶膠質,店員建議我們地要先飲湯,味道夠甜(不像一般味精雞湯),飲完一碗接一碗,暖心暖胃🫶🏻作為女士梗係要搶食花膠🤓💫大滾友牛拼盤(細)白色牛胸油十分爽口而不油膩,其餘係本地手切,安格斯,金錢𦟌肉味最濃,和牛粒,牛舌都出色,我覺得可以一試,唔使再調味都已經very good!💫伊比利亞橡果豬油脂豐富細嫩,肉香多汁,唔食牛肉嘅大推💫黑松露蟹肉餃脹卜卜皮薄餡靚,黑松露味道濃郁,蟹肉味道鮮甜💫大滾友雜菜拼盤新鮮呀!好大盆!💫黃金藏嬌和牛丸咬開中間藏咗一舊和牛,有和牛油脂味,好食💫火焰焦糖豆腐花淋上冧酒點火,好有gimmick,面頭係焦糖,豆腐綿滑

古色古香中式宮廷裝潢

擺放靚靚嘅醬料九宮格
💫花膠雞湯鍋
花膠雞湯鍋

作為女士梗係要搶食花膠🤓

💫大滾友牛拼盤(細)
大滾友牛肉拼盤

💫伊比利亞橡果豬
油脂豐富細嫩,肉香多汁,唔食牛肉嘅大推

💫黑松露蟹肉餃
脹卜卜皮薄餡靚,黑松露味道濃郁,蟹肉味道鮮甜

💫大滾友雜菜拼盤
新鮮呀!好大盆!

💫黃金藏嬌和牛丸
咬開中間藏咗一舊和牛,有和牛油脂味,好食

💫火焰焦糖豆腐花
淋上冧酒點火,好有gimmick,面頭係焦糖,豆腐綿滑
花膠雞湯鍋
大滾友牛肉拼盤
2024-11-04 1192 浏览
最近天氣凍咗,又係時候想打邊爐啦!想搵間坐得舒服,又可以打卡嘅餐廳打邊爐。呢間我食完真係覺得高質,因為用料真係新鮮,而且食完唔口渴。🍲特色卜卜蜆煲味道超級鮮甜嘅蜆,蜆肉肥美,份量好足,底下仲有啲芽菜朔晒啲湯汁,好鮮甜,非常推介!🥩大滾友牛肉拼盤內有好多唔同部位嘅牛肉,食得出有牛頸脊、牛舌、黃喉等,配咗卜卜蜆嘅鮮味湯底,豉油都可以唔使掂,又香牛味,我自己個人最鍾意食嘅係黃喉,另外牛頸脊同牛肉片我都鍾意。🐷伊比利亞橡果豬呢個係餐廳嘅推介嚟嘅,食落去真係同其他嘅豬肉片完全唔同,沒有臊味,而且肉質嫩滑,果然係推介。🦐蟹籽鮮蝦丸手工丸其實有好幾隻味,我就揀咗蟹籽蝦丸,好彈牙。🐟自家製炸魚皮呢個超吸引呀!快炸魚皮勁脆,充滿着鹹香,就咁食又得,快速點湯汁又得,完全冇辦法停止食炸魚皮嘅感覺🤣好快清哂。🍀雜菜拼盤好多唔同種類嘅蔬菜,眼見有金菇、蕃茄、木耳、油麥菜。🔥火焰焦糖豆腐花非常打卡able 嘅小木桶豆腐花,黃糖份量非常足夠,豆腐花都好香豆味,打完邊爐食返個甜品好滿足,為呢一餐畫上完美嘅句號。食評總結:喺香港難得高質嘅打邊爐店,好多小食同食材都係自家製,肉類嘅質素好好,而且店內環境同餐具好有氛圍感,
最近天氣凍咗,又係時候想打邊爐啦!

🍲特色卜卜蜆煲

🥩大滾友牛肉拼盤

🐷伊比利亞橡果豬

🦐蟹籽鮮蝦丸
手工丸其實有好幾隻味,我就揀咗蟹籽蝦丸,好彈牙。

🐟自家製炸魚皮

🍀雜菜拼盤
好多唔同種類嘅蔬菜,眼見有金菇、蕃茄、木耳、油麥菜。

🔥火焰焦糖豆腐花

食評總結:喺香港難得高質嘅打邊爐店,好多小食同食材都係自家製,肉類嘅質素好好,而且店內環境同餐具好有氛圍感,食得好開心。
2024-10-24
  • 特色卜卜蜆鍋
大滾友火鍋真係一間幾正嘅火鍋店😋 位於元朗,呢度嘅裝潢係宮廷式,真係好有特色,入到去就好似穿越咗去古代咁,別有一番風味✨首先講下佢哋嘅湯底❤️❤️半隻花膠雞湯底真係好正,湯底清甜,飲落去好滋潤😌 半生熟雞係另上嘅,唔會係湯底滾到鞋哂👍牛肉拼盤係我嘅最愛,有好多唔同款式嘅牛肉🥰🥰🥰包括手切本地牛頸脊、安格斯牛肉、牛柳粒、黃喉同牛舌等等,真係每一款都好好味,牛肉質感嫩滑😋😋入口即溶🤤 伊比利亞橡果豬都係必試之一,肉質鮮嫩😍😍味道濃郁,真係一試難忘🐷上菜時仙氣十足,岩哂打卡蟹籽蝦丸都唔錯,4粒啱啱好,咬落去夠彈牙,真係好特別🦀🦐大滾友雜菜拼盤有好多選擇,有娃娃菜、油麥菜、木耳🍅🍅蕃茄、粟米等等🌽🌽真係好豐富,食完唔會覺得膩😋炸芋頭都係一大亮點,外脆內軟,香口又唔油膩,真係好好味😋仲有成渣竹蔗茅根,飲落去好清甜,真係好解渴😌火焰焦糖豆腐花係甜品🔥🔥焦糖味道夠哂香濃,好睇又好食😍😍真係happy ending 🍮
真係好有特色,入到去就好似穿越咗去古代咁,別有一番風味✨

首先講下佢哋嘅湯底❤️❤️
半隻花膠雞湯底真係好正,湯底清甜,飲落去好滋潤😌
半生熟雞係另上嘅,唔會係湯底滾到鞋哂👍

牛肉拼盤係我嘅最愛,有好多唔同款式嘅牛肉🥰🥰🥰
入口即溶🤤 伊比利亞橡果豬都係必試之一,肉質鮮嫩😍😍
味道濃郁,真係一試難忘🐷上菜時仙氣十足,岩哂打卡
蟹籽蝦丸都唔錯,4粒啱啱好,咬落去夠彈牙,真係好特別🦀🦐
大滾友雜菜拼盤有好多選擇,有娃娃菜、油麥菜、木耳🍅🍅
蕃茄、粟米等等🌽🌽真係好豐富,食完唔會覺得膩😋

炸芋頭都係一大亮點,
外脆內軟,香口又唔油膩,真係好好味😋
仲有成渣竹蔗茅根,飲落去好清甜,真係好解渴😌

午餐
  • 自家製足料竹蔗茅根
  • 醬料
  • 雜菜拼盤
  • 牛肉拼盤
成日都聽人話呢間火鍋店正,適逢呢排落雨凍凍地,真係好岩打邊爐☺️餐廳以宮廷式設計,碗筷,紙巾盒都相當別致湯底揀左櫻唇半開特色卜卜蜆鍋,上枱時視覺效果非常好,徐徐嘅仙氣飄散住,蜆肉好多,好厚肉,食極都有,難怪個湯底咁甜,仲有好多芫荽芹菜,香蒜等調味重點大推:大滾友牛肉拼盤(細) 都係噴着仙氣上枱的擺盤靚,有多款牛(牛頸脊,牛小排,安格斯,牛舌,牛柳粒,牛黃喉…)每款大概有5片左右,份量夠2-3人一齊食牛肉味濃,當中最鍾意安格斯,牛舌手打丸 -手打鵝肝墨汁墨魚丸 4粒咬落去,中間有粒粒墨魚,爽口彈牙,最裡面有鵝肝,真材實料,味道幾夾😋 伊比利亞橡果豬用上西班牙頂級豬肉,d 豬以橡木果作主要食物,食得出豬肉帶橡果香氣,脂肪分佈平均,肉質幼嫩,絕對不比牛肉差日本廣島蠔一盤有6隻咁多,肥美大隻,好新鮮大滾友雜菜拼盤好大兜,蔬菜種類每樣都有啲,例如有生菜,萵筍,黑木耳,淮山,菇等,蔬菜顏色好翠綠,食落新鮮爽甜,咁多菜好岩解膩竹蔗茅根一渣呢渣飲品係自家製,非常足料,見到有紅蘿蔔,成條竹蔗係入面清甜又解渴👍🏻火焰焦糖豆腐花將平凡嘅甜品變成幾有特色,木筒裝着豆腐花,豆腐花舖滿左黃糖,職員會拎火槍係客人面前
餐廳以宮廷式設計,碗筷,紙巾盒都相當別致

重點大推:大滾友牛肉拼盤(細)
都係噴着仙氣上枱的
每款大概有5片左右,份量夠2-3人一齊食
牛肉味濃,當中最鍾意安格斯,牛舌

手打丸
-手打鵝肝墨汁墨魚丸 4粒

😋 伊比利亞橡果豬

日本廣島蠔
一盤有6隻咁多,肥美大隻,好新鮮

竹蔗茅根一渣
呢渣飲品係自家製,非常足料,見到有紅蘿蔔,成條竹蔗係入面
清甜又解渴👍🏻

火焰焦糖豆腐花
將平凡嘅甜品變成幾有特色,木筒裝着豆腐花,豆腐花舖滿左黃糖,職員會拎火槍係客人面前一燒,黃糖慢慢溶解變得脆身
味道係偏甜左
2024-08-14
  • 特色卜卜蜆鍋
雞地一直都美食雲集而「大滾友」喺區內多年黎都十分有名氣呢間人氣火鍋店採用中式宮廷風裝修🏮🪭佢地嘅食品唔只質素高 而且好多都好打卡able果然名不虛傳!👏🏻🍲 周公之禮·消暑冬瓜瑤柱鍋 ($228)一上菜已經好有氣勢!😍原個冬瓜加上蝦肉、雞肉、瑤柱、素翅等食材 仲有大量冬瓜粒 超級足料👍🏻冬瓜湯煲足三小時 好鮮甜大熱天時想打邊爐又唔想太熱氣嘅話 揀呢個湯底就啱哂啦😉🐂 大滾友牛肉拼盤(細)($428)牛肉拼盤有7款牛肉咁多當中我最中意手切本地牛肉(騸牯)頸脊、手切頂級安格斯牛肉、牛黃喉🥰兩款手切牛肉都好新鮮 肉味濃郁好味牛黃喉則口感爽脆🐖伊比利亞橡果豬 ($228)嚴選黑毛豬肉味香濃之餘帶有脂香 完全不比牛肉遜色😋🦐 手打蟹子鮮蝦丸 四粒 ($72)鮮蝦丸同樣足料 鮮味十足又彈牙🙂‍↕️🥢 大滾友響鈴拼盤 各三件 ($88)黃金響鈴同正常版響鈴各三件黃金響鈴用自家製鹹蛋黃醬快炒而成每啖都充滿鹹蛋香實在太正!🤤💯🥬 大滾友雜菜拼盤 ($118)擺得靚而且蔬菜嘅種類都好多包括有:生菜、蕃茄、油麥菜、粟米、蓮藕等🍶 自家製足料竹蔗茅根 ($78)🔥 火焰焦糖豆腐花 豆腐花用木桶盛載 舖上黃糖之後
雞地一直都美食雲集
而「大滾友」喺區內多年黎都十分有名氣
呢間人氣火鍋店採用中式宮廷風裝修🏮🪭
佢地嘅食品唔只質素高 而且好多都好打卡able
果然名不虛傳!👏🏻

🍲 周公之禮·消暑冬瓜瑤柱鍋 ($228)
一上菜已經好有氣勢!😍
冬瓜湯煲足三小時 好鮮甜
大熱天時想打邊爐又唔想太熱氣嘅話 揀呢個湯底就啱哂啦😉

消暑冬瓜瑤柱鍋

🐂 大滾友牛肉拼盤(細)($428)
牛肉拼盤有7款牛肉咁多
兩款手切牛肉都好新鮮 肉味濃郁好味
牛黃喉則口感爽脆

大滾友牛肉拼盤(細)

🐖伊比利亞橡果豬 ($228)
嚴選黑毛豬肉味香濃之餘帶有脂香 完全不比牛肉遜色😋

伊比利亞橡果豬

🦐 手打蟹子鮮蝦丸 四粒 ($72)
鮮蝦丸同樣足料 鮮味十足又彈牙🙂‍↕️

手打蟹子鮮蝦丸

🥢 大滾友響鈴拼盤 各三件 ($88)
黃金響鈴同正常版響鈴各三件
黃金響鈴用自家製鹹蛋黃醬快炒而成
每啖都充滿鹹蛋香實在太正!🤤💯

大滾友響鈴拼盤

🥬 大滾友雜菜拼盤 ($118)
擺得靚而且蔬菜嘅種類都好多
包括有:生菜、蕃茄、油麥菜、粟米、蓮藕等

大滾友雜菜拼盤

🍶 自家製足料竹蔗茅根 ($78)

自家製足料竹蔗茅根

手打蟹子鮮蝦丸
大滾友響鈴拼盤
  • 手打蟹子蝦滑
2024-12-12 0 浏览
最近天氣驟降,是時候吃火鍋了~和朋友來到元朗「大滾友火鍋」,餐廳裝修以宮廷風為主,店內環境寬敞。職員還會幫手用熱水消毒碗筷👍🏻👍🏻🔎 香濃豆乳蜜瓜濃湯鍋十分適合打咭的湯底😍上枱仙氣十足~蜜瓜令到湯底十分鮮甜,湯底十分濃郁👅🔎 牛肉拼盤(細) 牛肉拼盤包括:安格斯牛肉、手切本地牛肉(頸脊)、雪花牛肉、骰子牛肉粒、牛展、牛舌片同牛黃喉,非常豐富~整體肉類質素不錯,牛味濃郁~🔎 伊比利亞橡果豬豬肉油脂分布均勻,口感柔軟~🔎 黃金藏嬌和牛丸將和牛釀入墨魚滑中,口感層次豐富,而且很特別~🔎 鮮鮑魚鮑魚鮮味十足,肉質厚實,有彈性~🔎 大滾友雜菜拼盤雜菜拼盤包括:蕃茄、蓮藕、紫淮山、粟米🌽、萵筍和娃娃菜、木耳和生菜🥬等。份量十足,豐富又健康~🔎 自家製竹蔗茅根吃火鍋,怎麼少得了飲料🥤這次點了竹蔗茅根水,十分足料,味道清甜,清熱解渴~🔎 火焰焦糖豆腐花豆腐花以木桶呈上,加上酒之後點火🔥用火焰燒溶黃糖,表面香甜焦脆,豆腐花嫩滑~🔱另收加一服務費和醬芥
最近天氣驟降,是時候吃火鍋了~
職員還會幫手用熱水消毒碗筷👍🏻👍🏻

🔎 香濃豆乳蜜瓜濃湯鍋
十分適合打咭的湯底😍
上枱仙氣十足~
蜜瓜令到湯底十分鮮甜,
湯底十分濃郁👅

🔎 牛肉拼盤(細)
整體肉類質素不錯,牛味濃郁~

🔎 伊比利亞橡果豬
豬肉油脂分布均勻,
口感柔軟~

🔎 黃金藏嬌和牛丸
將和牛釀入墨魚滑中,
口感層次豐富,
而且很特別~

🔎 鮮鮑魚
鮑魚鮮味十足,
肉質厚實,有彈性~

🔎 大滾友雜菜拼盤
份量十足,豐富又健康~

🔎 自家製竹蔗茅根
火鍋,怎麼少得了飲料🥤
這次點了竹蔗茅根水,
十分足料,味道清甜,
清熱解渴~

🔎 火焰焦糖豆腐花
豆腐花以木桶呈上,
加上酒之後點火🔥
用火焰燒溶黃糖,
表面香甜焦脆,豆腐花嫩滑~

🔱另收加一服務費和醬芥
天氣凍凍地相約朋友打返個豪華版邊爐。黎左元朗嘅大滾友火鍋。餐廳走宮廷風,無論係裝修定係火鍋定火鍋配料嘅賣相都好有視覺效果!佢哋嘅火鍋湯底毫不馬虎,有多款選擇,每款都足料。火鍋配料亦應有盡有,肉類新鮮又高質。叫左一jar竹蔗茅根配搭火鍋,可以解膩同解渴。飲得出係真材實料,而且唔會太甜。今次叫左個花膠雞湯鍋。用上三黃雞同花膠熬製,湯頭鮮甜無比, 超好飲!呢款湯底可以揀半隻或一隻雞,半隻雞已經好夠2-3個人食。啲雞件本身已經係半生熟,只要放入個湯到淥多3分鐘就食得,保留返雞肉嘅味道同彈性。真正打邊爐之前飲左兩大碗湯配雞件,已經飽左將近一半。火鍋配料方面點左個細嘅牛肉拼盤。拼盤上檯嘅時候仲有煙霧瀰漫效果。呢個拼盤包括多款牛肉部位,有手切本地牛頸脊、安格斯牛肉、牛舌片、牛黃喉、骰子牛肉粒、牛小排。每一款都好高質!肉味濃厚,肉質鮮嫩。 最中意當中嘅牛小排同手切牛頸脊!伊比利亞橡果豬都必點!豬肉嘅肉質嫩口,一啲都唔鞋,而且油脂分佈平均,無食牛肉咁膩。另外第一次食魚唇。原來口感同魚肚有幾分相似,不過多左種爽脆感,幾特別!手打鵝肝墨汁墨魚丸。口感彈牙又有好重墨魚鮮,咬開有鵝肝餡有驚喜。蔬菜拼盤砌到好靚。
天氣凍凍地相約朋友打返個豪華版邊爐。
黎左元朗嘅大滾友火鍋。餐廳走宮廷風,無論係裝修定係火鍋火鍋配料嘅賣相都好有視覺效果!

叫左一jar竹蔗茅根配搭火鍋,可以解膩同解渴。
飲得出係真材實料,而且唔會太甜。
今次叫左個花膠雞湯鍋。
用上三黃雞同花膠熬製,湯頭鮮甜無比, 超好飲!
呢款湯底可以揀半隻或一隻雞,半隻雞已經好夠2-3個人食。
真正打邊爐之前飲左兩大碗湯配雞件,已經飽左將近一半。

伊比利亞橡果豬都必點!

另外第一次食魚唇。
原來口感同魚肚有幾分相似,不過多左種爽脆感,幾特別!

手打鵝肝墨汁墨魚丸。
口感彈牙又有好重墨魚鮮,咬開有鵝肝餡有驚喜。
蔬菜拼盤砌到好靚。
入面有好幾款唔同嘅新鮮蔬菜、菇等等,啲菜索埋花膠雞湯嘅精華特別好味。

最後嘅甜品火焰豆腐花夠晒新奇有趣!
有木桶裝著豆腐花,淋上酒後再加火營造火焰效果,食落有陣酒味嘅豆腐花毫無違和感,仲幾好味!
2024-12-07 0 浏览
呢排天氣涼涼地,就會想去打邊爐,打邊爐食得有儀式感就會諗起大滾友!幾年前都有食過,感覺今次既服務同食物質素都好左!花膠雞湯鍋 $328養生湯底之選,滾起飲左2碗湯先再放雞。個湯非常好飲,好似有忌廉湯既感覺!雞屬於大size既雞,煮15分鐘就食得!牛肉拼盤 (細) $428打邊爐爐必備既牛!拼盤可以每款都試下!牛肉味好重,吾加豉油食都得!伊比利亞豬肉片 $228豬肉片用個擺盤造型好似皇帝頂帽,貌相奢華,仲出哂煙,打卡一流!豬肉片仲要幾重豬味!呢度既丸類同餃類都好有特色,價錢就相對較貴!黃金藏嬌和牛丸 $78呢粒吾系一般既牛丸,而系有和牛粒系系面既牛丸!外面系蛋黃墨魚肉,包住兩小粒和牛粒!有創意仲幾好食,牛肉味都幾出!黑松露蟹肉餃 $78蟹肉餃既餡料非常多,有淡淡既黑松露香味。蔬菜拼盤 $118個蔬菜拼盤好豐富,而且食得出啲菜幾靚幾新鮮!價錢就貴左啲,但的確有質素!火焰豆腐花即場點火燒下啲糖,豆腐花本身無甜味,靠啲糖黎帶味!

花膠雞湯鍋 $328

牛肉拼盤 (細) $428

伊比利亞豬肉片 $228

呢度既丸類同餃類都好有特色,價錢就相對較貴!

黃金藏嬌和牛丸 $78

黑松露蟹肉餃 $78
蟹肉餃既餡料非常多,有淡淡既黑松露香味。

蔬菜拼盤 $118

火焰豆腐花
即場點火燒下啲糖,豆腐花本身無甜味,靠啲糖黎帶味!

2024-12-07 30 浏览
香港人對邊爐係有份執著同要求!呢間係我嘅最愛,呢到必叫花膠雞湯底,半隻雞以為好細,但舊舊都勁有肉,個皮仲好爽!開始邊爐前仲會比我地飲湯先,好足料所以好濃,連阿媽都讚。另外都叫多左個木瓜鯇魚湯,一樣都好足料,最正係個木瓜,人生真係未食過咁甜嘅木瓜。呢到好多菜式都100分,但自己私心推薦手打飛機丸,勁彈牙,好好食。人大左覺成日食放題,啲食材冇咁靚,不如同屋企食貴啲靚啲仲好。
  • 大滾友牛肉拼盤
  • 花膠雞湯鍋
  • 大滾友肉丸拼盤
2024-12-06 0 浏览
琴日下午6:30左右去到餐廳都冇book位就有位坐~ 員工都快手跟住點咗一個卜卜蜆鍋🍲等咗10至15分鐘就開始滾,點知一擺落口好多沙!!!蜆嘅份量係幾多嘅,有95%嘅蜆都有沙😦配菜都好麻麻哋,其中一樣係半份蝦滑,啲蝦滑嚟到係雪到結冰,照擺落去個鍋度煮,第一啖已經覺得難食,口感好似咬緊膠,味道好腥🥲最後同店員講咗,佢無收我錢。成餐火鍋,我點左一個卜卜蜆鍋,白蘿蔔,一份羊肉,一碟娃娃菜,一個蜂巢豆腐埋單$660 性價比低囉~ 不會再幫襯。

跟住點咗一個卜卜蜆鍋🍲

等咗10至15分鐘就開始滾,點知一擺落口好多沙!!!

蜆嘅份量係幾多嘅,有95%嘅蜆都有沙😦

配菜都好麻麻哋,其中一樣係半份蝦滑,

最後同店員講咗,佢無收我錢。

埋單$660

性價比低囉~

不會再幫襯。

腥味蝦滑
充滿沙嘅卜卜蜆!
2024-12-03 111 浏览
九宮格醬料自由選擇,感覺乾淨新鮮,可按個人口味自由添加搭配。玲瓏浮凸雞鍋底(半隻雞)🐔,大大塊超厚身花膠,記得一定要先飲湯,因為真係超正!雖然係半隻雞,分量大啖啖肉,雞肉好嫩滑 。大滾友牛肉🐮拼盤,六款肉都唔錯,雪花牛味道最濃郁。伊比利亞橡果豬,豚肉味濃,肥瘦分明,滾完雞湯可以不沾調料已經好好味。手打蟹籽鮮蝦丸十分彈牙,大大隻鮮蝦製成,鮮味十足。自家製足料竹蔗茅根每次必點,清甜狗滋潤。雜菜拼盤,有油麥菜、生菜🥬、娃娃菜、紫淮山、玉米🌽、木耳、番茄🍅、蓮藕片同萵筍片,全部好新鮮。

大滾友牛肉🐮拼盤,六款肉都唔錯,雪花牛味道最濃郁。

手打蟹籽鮮蝦丸十分彈牙,大大隻鮮蝦製成,鮮味十足。

自家製足料竹蔗茅根每次必點,清甜狗滋潤。

2024-12-02 103 浏览
呢間以中式宮廷風作主題嘅火鍋店,環境超有feel,一入店就見到金光閃閃嘅皇帝龍椅✨宮殿風入面食火鍋真係好好feel 花膠雞一上枱時已經心心眼,成鍋雞湯呈金黃奶白色,而且已經可以聞到陣陣雞香味~啖啖雞香~搭配鮮嫩三黃雞肉天然骨膠原滋補花膠,滋補養顏,濃郁雞湯配搭花膠秋冬好滋養佢地嘅大滾友牛肉拼盤絕對要試,一盤已經有哂唔同部位手切牛肉;頂級安格斯牛排,油脂豐富,牛味十足;金錢展口感彈牙;雪花脂肪肉嘅比例剛剛好;和牛粒獨特的風味;牛舌就爽口彈牙,款款都係餐廳推薦 手打蟹籽鮮蝦丸每一粒都真材實料手打丸,充滿蝦膠彈性同埋鮮甜。 蟹黃餃餡料呈蟹黃般嘅橙黃色, 雖然蟹黃嘅味道唔算突出,但食落啖啖蟹肉,超正!伊比利亞橡果豬平時只係鍾意食牛,估唔到呢個豬咁香!肉質清晰大理石紋般嘅油花,肉味芳香濃郁焦糖豆腐花店員會幫我哋點火,一流視覺享受,豆腐花豆味濃郁,口感較為結實但十分滑嫩大滾友火鍋元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖

手打蟹籽鮮蝦丸
每一粒都真材實料手打丸,充滿蝦膠彈性同埋鮮甜。

蟹黃餃

焦糖豆腐花

大滾友火鍋
元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖
最近在元朗發現了一間超有特色的火鍋店——**大滾友火鍋**!這裡的裝潢真是讓我眼前一亮,古代宮廷風的設計搭配木質雕刻桌椅,感覺就像穿越回古代,氣氛超級華麗!🌟#### 🥣 特色卜卜蜆鍋這裡的 **卜卜蜆鍋** 絕對是一絕!湯底鮮甜得令人驚艷,蜆肉的份量也給得很大方。搭配新鮮的芹菜和香菜,吃起來真是鮮味十足,讓人越吃越想再來一碗!🍲#### 🥩 牛肉拼盤想試試不同部位的牛肉?那就不要錯過他們的 **牛肉拼盤(細)**!裡面有手切的本地牛肉和頂級安格斯牛肉,肉味濃郁到不行,還有黃喉、牛頸脊和牛舌,真是吃貨的夢想拼盤!🥩#### 🦞 龍蝦墨丸而且,**龍蝦墨丸** 的份量也超足,口感爽口彈牙,讓我一口接一口停不下來!🍤#### 🐖 伊比利亞橡果豬別忘了來一點 **伊比利亞橡果豬**,肉質肥瘦均勻,油脂豐富,肉味超濃,滑得讓人心醉。😍#### 🥬 大滾友雜菜拼盤蔬菜方面,**大滾友雜菜拼盤** 也很豐富,生菜、油麥菜、粟米、蕃茄和蓮藕都新鮮又清甜,讓整個火鍋更加均衡。🥗#### 🥂 甜品時間最後,來碗 **火焰焦糖豆腐花**,這幼滑的豆腐花在小木桶裡,配上黃糖粉,清甜滑口,真是完美的結尾!🍮總

#### 🥣 特色卜卜蜆鍋

#### 🥩 牛肉拼盤

#### 🦞 龍蝦墨丸

#### 🐖 伊比利亞橡果豬

#### 🥬 大滾友雜菜拼盤

#### 🥂 甜品時間

總之,**大滾友火鍋** 讓我在元朗的火鍋之旅中大開眼界,絕對值得你來打卡一試!📍
[✨元朗大滾友·高質華麗宮廷風火鍋🥘]#大滾友火鍋 #元朗湯底試左佢個特色卜卜蜆鍋,味道真係好鮮美😊💞牛肉拼盤(細) 款式好豐富,除左常見嘅牛頸脊、牛舌外,仲有牛骨髓、牛黃喉等等部位,有驚喜得嚟水準亦在線😘💪伊比利亞橡果豬肉質好柔嫩,亦唔會話好肥,好高質👍👍食左咁多肉類當然唔少得食返啲菜中和下啦,雜菜拼盤有粟米、蕃茄、生菜、娃娃菜等等,款式多新鮮解膩一流。🔸醬芥 $26/位————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結天氣終於無之前咁熱,又係開始打邊爐嘅時候!呢度嘅食材高質,款式亦好豐富!餐廳環境舒適,作為元朗友又點可以錯過呢🥰📍大滾友火鍋🏠元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #元朗好去處 #元朗食好西 #元朗餐廳 #大滾友火鍋 #大滾友 #元朗 #元朗美食 #火鍋 #生啤
[✨元朗大滾友·高質華麗宮廷風火鍋🥘]

#大滾友火鍋 #元朗

伊比利亞橡果豬肉質好柔嫩,亦唔會話好肥,好高質👍👍

🔸醬芥 $26/位

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍大滾友火鍋
🏠元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #元朗好去處 #元朗食好西 #元朗餐廳 #大滾友火鍋 #大滾友 #元朗 #元朗美食 #火鍋 #生啤 #打邊爐 #手切牛肉 #花膠雞湯鍋 #卜卜蜆 #火鍋 #yoho
2024-11-22 124 浏览
天氣突然就變成冬天一凍就梗係要打邊爐!元朗出名既非大滾友莫屬🍲香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋上到黎即刻嘩嘩聲中間有三朵雕到好靚既玫瑰花已經夠吸睛估唔到仲有真玫瑰花瓣湯底除左豆乳同埋哈蜜瓜之外仲有好多大大塊龍躉肉一個湯底都咁足料!❤️‍🔥牛肉拼盤有哂黃喉,牛舌,牛柳粒等等各有特色又夠牛味❤️‍🔥伊比利亞橡果豬依個係必點係豬肉界既和牛級別食落好香~又唔韌❤️‍🔥龍蝦墨魚丸入面真係有龍蝦肉墨魚味都幾重❤️‍🔥蟹黃餃一咬落去就爆發蟹鮮味味道濃郁❤️‍🔥雜菜拼盤有齊哂多款蔬菜食落乾淨又新鮮❤️‍🔥自家製竹蔗茅根打邊爐最岩飲黎下下火❤️‍🔥焦糖豆腐花依家少見既竹桶!豆腐花幾滑仲可以加少少酒有火焰效果
天氣突然就變成冬天
一凍就梗係要打邊爐!
元朗出名既非大滾友莫屬

🍲香濃豆乳蜜瓜龍躉雞湯鍋
上到黎即刻嘩嘩聲
中間有三朵雕到好靚既玫瑰花已經夠吸睛
估唔到仲有真玫瑰花瓣

湯底除左豆乳同埋哈蜜瓜之外

仲有好多大大塊龍躉肉
一個湯底都咁足料!

❤️‍🔥牛肉拼盤
有哂黃喉,牛舌,牛柳粒等等
各有特色又夠牛味

食落乾淨又新鮮

❤️‍🔥自家製竹蔗茅根
打邊爐最岩飲黎下下火

❤️‍🔥焦糖豆腐花
依家少見既竹桶!
豆腐花幾滑
仲可以加少少酒有火焰效果