🫖传统工艺传承 🌉海景手作点心专门店🥢👨‍👩‍👧‍👦得闲饮茶☕️今次同猪仔嚟到将军澳海旁行街,海旁附近有一种好似去咗度假既感觉,沿路仲有多间餐厅同酒吧,环境特别舒适写意🏝️嚟到Monterey Place既1楼,我地见到一间名为”DHYC”「得闲饮茶」既新式手作点心专门店吸引住🤭个名够晒特别,钟意食点心既我地,一于入去试一试🤗哩度既点心集合传统与创新,啱晒年轻新一代同长辈既口味😋哩间餐馆有分室内同室外:室内既设计好用心,采用水泥质感既墙壁,展现出一种未加工过既原始感觉,就好佢地既点心一样,全人手制作,食材天然够晒新鲜🌱而室外座位系宽阔嘅梳化椅,适合家庭或者朋友聚会,仲可以见到浪漫迷人既全海景😍,两种好鲜明既风格~餐馆仲有一个开放式既厨房,可以见到点心既制作过程😎值得一赞,佢地既餐牌设计好用心,有特别去介绍广东人既茶楼文化,有部份餐点更加有列明材料😌店员仲好有礼貌,对客人都好亲切🥰有别于传统酒楼,哩度既茶叶款式较多,除咗传统既热茶,仲有冷泡茶,啱晒年轻人钟意饮冻饮😉我地选择咗两款平时酒楼都无见过既茗茶:🌼桂花苦荞(茶位)$9淡淡桂花味配上苦荞麦特殊嘅风味,带一点点回甘🌹玫瑰乌龙(茶位)$9玫
🫖传统工艺传承
🌉海景手作点心专门店🥢
👨‍👩‍👧‍👦得闲饮茶☕️

🌼桂花苦荞(茶位)$9
淡淡桂花味配上苦荞麦特殊嘅风味,带一点点回甘
🌹玫瑰乌龙(茶位)$9
玫瑰味好香浓,同乌龙茶味好夹,特别香
窝贴虾多士(4件)

✨窝贴虾多士(4件)$68
必点‼️用上鲜虾🦐制作的虾胶,啖啖虾肉,好鲜美弹牙,炸得酥脆金黄😋配上杂果沙律酱,简直一流🤤
怀旧灌汤饺(2件)

✨怀旧灌汤饺(2件)$68
2大只灌汤饺,成个拳头咁大‼️皮薄馅靓,一咬下去,成个口都系高汤,全是鲜虾猪肉馅料,加上姜丝黑醋,更鲜美😋佢既设计仲好贴心,用上不锈钢片制既小片子,方便我哋攞上嚟食用🥰
XO酱炒萝卜糕

✨XO酱炒萝卜糕 $88
萝卜糕酥炸得金黄香脆,一啲都唔松散,粒粒分明,咬落入口即融,口感外脆内软,带微辣既口感,用上XO酱更香更惹味🤭

✨鹌鹑蛋松露烧卖 $55
必点‼️从来无食过咁特别既鹌鹑蛋烧卖,一口下去,整个口腔都系流心既鹌鹑蛋蛋香味😍猪肉混个鲜虾作馅料,肉质好嫩好新鲜,配上黑松露,味道更加鲜美绝伦🤤
松露杂菌饺(3件)

✨松露杂菌饺(3件)$48
必点‼️ 饺子皮好软糯😍皮薄又足料,黑松露充斥整个口腔,配上杂菌醇厚芳香既气味,味道绝配!一定要试👍🏻
瑶柱番茜饺  (4件)

✨瑶柱番茜饺(4件)$48
饺子纹理折得好靓,一只饺子入面有好几只鲜虾🤩配上瑶柱、番茜,口感均匀丰富,食出食材既原始鲜甜😋
蒜蓉粉丝蒸鲜鱿

✨蒜蓉粉丝蒸鲜鱿 $48
必点‼️一上枱蒜蓉味噗鼻而来,鲜鱿好新鲜,特别弹牙鲜甜😋粉丝好湿润,好入味,满满鲜鱿既精华🥹好似整个口腔都系海鲜既盛宴🌊🌊🌊
蟹肉大良炒鲜奶

✨蟹肉大良炒鲜奶 $148
必点‼️钟意奶味香浓既朋友仔一定要试吓蟹肉炒鲜奶😎口感鲜上加鲜!啖啖都系蟹肉🦀,鲜奶炒得好滑溜,奶味好香浓,好似饮紧特浓牛奶咁浓郁🐄同蟹肉异常地合衬😆加上黑醋更可解腻,味道更鲜更上一层😍

✨瑶柱蛋白炒饭 $120
必点‼️从来都冇食过咁香口鲜美十足既炒饭🤩瑶柱炸得金黄酥脆,每口食落去都系脆脆既口感~蛋白好滑溜,配上菜茎粒粒,口感更清甜😍炒饭层次丰富,食落一啲都唔油,好够镬气,份量十足,3-4人食用都够晒😝

✨自家绿豆沙 $64
必点‼️从来冇食过咁好食嘅绿豆沙!口感浓稠,绿豆打磨得好细致,一啲颗粒都冇,口感好滑顺🥳食得出哩度既绿豆沙好正宗,加上咗臭草、陈皮,特别香~绿豆沙系冻既,啱晒夏日透心凉😝

食物✨✨✨✨✨
环境✨✨✨✨✨
卫生✨✨✨✨✨
价钱✨✨✨✨

DHYC Dimsum Restaurant (将军澳)
将军澳唐俊街23号Monterey Place1楼2A号舖
2023-08-16
窝贴虾多士(4件)
怀旧灌汤饺(2件)
XO酱炒萝卜糕
鹌鹑蛋松露烧卖
松露杂菌饺(3件)
瑶柱番茜饺  (4件)
蒜蓉粉丝蒸鲜鱿
蟹肉大良炒鲜奶