2021-03-08 552 浏览
九龙城除咗多泰国菜之外,其实仲有很多出色嘅糖水舖。而每逢冬至、团年、元宵等节日,我都会买地茂馆甜品嘅汤圆番去同屋企人食😋🌟手搓芝麻生汤圆($49)呢间开左超过四分一世纪嘅中式甜品店,汤圆品质系不容置疑嘅好,而且仲包装精美🤩一盒有16粒汤圆,全部都自家新鲜制作,绝对百份百香港制造🇭🇰由于不含防腐剂,买咗需要尽快食用~汤圆皮口感烟韧、够滑身、唔黏牙,而且厚薄均匀,粒粒圆滑白润,食得出系新鲜手搓。❤️黑芝麻内馅份量多,咬一小啖已经有馅料流出,仲有好重芝麻香味,而且唔系好甜,配埋姜汤一流👍买汤圆仲附送埋一包花生碎,所以我就将少部份汤圆整成糖不甩咁,香口的花生碎、浓郁嘅芝麻馅、软糯嘅汤圆皮,一次过满足晒三个愿望🤓

🌟手搓芝麻生汤圆($49)

外卖自取
  • 芝麻汤圆