2024-01-11
作为20多年油麻地街坊,横纲拉面算系区内出名嘅老字号日式拉面店。但系今次食嘅味道同以前完全唔同,失望而回。转咗新餐牌设计,多咗一浸大陆味。今次试咗九州拉面🍜($89)、叉烧饭($86)、煎饺子($38)。整体卖相唔错,但味道真系差咗好多。店员广东话都唔系好正🫠九州拉面🍜($89)正宗九州拉面出名猪骨汤底,汤底浓味。但今次汤底唔够浓味、叉烧唔够香,似系摆咗好一阵。推介:❤️❤️🤍🤍🤍价钱:❤️❤️🤍🤍🤍味道:❤️❤️❤️🤍🤍份量:❤️❤️🤍🤍🤍卖相:❤️❤️❤️🤍🤍叉烧饭($86)卖相、份量唔错,叉烧肥膏、瘦肉层次分明,煎到有焦香感,可惜口感上偏干身同摊冻了,欠缺油香。配菜薯仔沙律材料亦冇以前丰富,唔算太滑身。饭底唔系粒粒分明,似落得太多水🫠🫠推介:❤️❤️❤️🤍🤍价钱:❤️❤️❤️🤍🤍味道:❤️❤️❤️🤍🤍份量:❤️❤️❤️🤍🤍卖相:❤️❤️❤️🤍🤍煎饺子($38)两边煎得金黄,卖相平平,馅料都多,偏油。推介:❤️❤️❤️🤍🤍价钱:❤️❤️❤️🤍🤍味道:❤️❤️❤️🤍🤍份量:❤️❤️❤️🤍🤍卖相:❤️❤️❤️🤍🤍明白面对行头竞争激烈,加上疫情影响,要维持生意一啲都唔容易。同时间好多新式拉面店冒起,但我相信仍然有人会喜欢传统嘅旧味道,包括我本人。但可能呢个就系香港特色,
九州拉面🍜($89)
推介:❤️❤️🤍🤍🤍
价钱:❤️❤️🤍🤍🤍
份量:❤️❤️🤍🤍🤍
卖相:❤️❤️❤️🤍🤍
叉烧饭($86)
推介:❤️❤️❤️🤍🤍
价钱:❤️❤️❤️🤍🤍
份量:❤️❤️❤️🤍🤍
卖相:❤️❤️❤️🤍🤍
煎饺子($38)
两边煎得金黄,卖相平平,馅料都多,偏油。
推介:❤️❤️❤️🤍🤍
价钱:❤️❤️❤️🤍🤍
份量:❤️❤️❤️🤍🤍
卖相:❤️❤️❤️🤍🤍
明白面对行头竞争激烈,加上疫情影响,要维持生意一啲都唔容易。同时间好多新式拉面店冒起,但我相信仍然有人会喜欢传统嘅旧味道,包括我本人。但可能呢个就系香港特色,传统会慢慢被淘汰、传统味道亦会慢慢被消失,过去总是美好的。可惜,以后唔会再食啦。
九州拉面
叉烧饭