2024-06-09
假日去左呢间位于尖沙咀既葡国餐厅,一入去就见到好有葡萄牙色彩既装饰,餐桌上都摆满左充满葡国特色色彩图案既餐具,色彩缤纷! 我地叫左佢地呢度既招牌菜同特色菜😋.🍖招牌 - 传统葡国烧乳猪配肥仔炒饭 (1/4只)呢道招牌菜需要预订,有唔同size可拣1/4只、半只或全只,我地两个人食所以就拣左1/4只,有4大件烧乳猪同一大碗肥仔炒饭! 乳猪每件都大大块,皮脆肉嫩,外皮又脆又香! 店员讲明无咩调味,所以唔会过咸,一啖食哂皮同肉,入口即溶咁,而且保留左最原汁原味既肉香。肥仔炒饭都几多料,里面有橄榄、葡国肠、蛋、洋葱同提子干等,加左茄膏去炒,所以颜色系比较橙红咁好似西炒饭,口感丰富.🍗霹雳非洲烧鸡扒呢道霹雳鸡系搽上左霹雳辣椒酱后然后煎香,所以味道比较辛辣🌶️ 由于我地一个食得辣一个唔太食得辣,最后拣左鸳鸯双拼咁,一边系霹雳非洲烧鸡扒一边系葡式蒜香烧鸡扒! 鸡扒好大块,霹雳非洲烧鸡扒真系好香辣,就算叫左小辣都系比较辣,而葡式蒜香烧鸡扒就充满蒜香.🍤传统蒜茸虾呢碟系用上大量蒜茸同牛油调制,对劲钟意蒜茸既我来讲几正! 好香口,虾肉都好爽,真系很不错! .☕葡式鲜奶咖啡呢款咖啡只提供热饮,饮落几香滑咁.🍵
🍖招牌 - 传统葡国烧乳猪配肥仔炒饭 (1/4只)
🍗霹雳非洲烧鸡扒
🍤传统蒜茸虾
☕葡式鲜奶咖啡
呢款咖啡只提供热饮,饮落几香滑咁
🍵冻英式红茶
食完辛辣野再饮返啖冻红茶,真系好解渴