2024-12-30
跟住识饮识食嘅朋友嚟到专门食潮州菜嘅贺贺泽食好嘢,地方细细座位唔多,好似私房菜咁,每道菜式都精致美味,好啱冬至、团年饭成班人嚟食。唔好话我唔提大家哦~记得要订位!记得要订位!记得要订位😎潮州冻马友👍卖相与味道值得比满份,鱼肉鲜嫩甘香,加埋普宁豆酱更提升鲜味。必食推荐!订位时记得订埋呢味菜🫶🏻卤水鹅片👍老板话卤水包每日会更换,唔会用隔夜料包,加上用新鲜鹅肉浸卤水至入味后去骨上枱。用我哋嘅味觉食出40年潮州大厨功力!潮州炸三宝👍普宁豆腐配虾夷葱油、炸蟹枣配桔仔酱汁、炸花枝卷配潮州甜酱,炸物要好食必须要控制油温够功力。外皮脆卜卜,色泽金黄,无油淋淋,每款炸物都带有自己独有口感,再配上三款唔同酱汁,有心有诚意嘅作品❤️川贝海底椰炖乌鸡汤足料鲜甜,滋润美味,因其他𩠌菜太出色,觉得个汤好平淡🤔但就因为呢道滋润嘅汤清一清味蕾,才可以继续食其他好料。招牌三葱焗龙虾餐厅用上自己经营嘅海鲜档嘅每日靓货,今日有新鲜南澳龙虾,大只肉多配清清地芡汁,完美地食到龙虾肉嘅鲜味。膏蟹蒸肉饼👍个人认为呢味𩠌都要系订枱时🤝必要预订🤝只因实在太出色!肉饼松软,吸收晒蟹肉蟹膏嘅精华。肉饼、蟹膏和蟹肉火喉拿捏恰到好处🤤招牌脆皮
潮州冻马友👍
卤水鹅片👍
潮州炸三宝👍
川贝海底椰炖乌鸡汤
招牌三葱焗龙虾
膏蟹蒸肉饼👍
招牌脆皮 BB鸽👍
暂时喺香港食过最水准之一,我都怀疑系咪食紧新鲜即㓥嘅BB鸽🫢点解可以咁好食?外皮够香脆,肉嫩无臊味,骨软到可以食埋🫨❤️
榄角松肉
钟意食榄角嘅我….都要同呢味道𩠌讲对唔住😂其他功夫菜太出色,你只能做配角😜
家乡煎蚝烙👍
家乡煎蚝烙用上全鸭蛋,外面干身香脆,内里带少许蛋浆,蚝仔粒粒分明无过火,刚刚熟系最好食
方鱼炒芥兰
用咗芥兰苗,再切剩最嫩部位,够镬气够咸香
潮州糖醋面👍
面身外脆内软,带少许调味。加唔加糖醋同食都咁好味
马蹄片豆爽
传统潮州热食嘅糖水,绿豆口感绵密、甜而不腻、入口即化,感觉带少许胡椒粉味。有清热消暑作用,唔挂得知食咗咁多炸嘢无喉咙痛。
腌新鲜沙皮梨
潮州老一辈定会食过,咸甜交集,梨肉爽脆,我第一次食就爱上。