2022-10-10
嚟介绍特色餐厅啦🍜继上次介绍完石锅薯粉🗿,今次又嚟介绍其他特色面食啦🫡。今次想介绍嘅就系一间位于荃湾嘅车仔面专门店😋,呢间餐厅始创于1984年,所以就咁睇佢嘅质素都会有一定程度嘅保证😍。环境方面☝🏻值得一提系虽然佢有好耐历史,但系其实佢畀我嘅都系新派车仔面嘅感觉🤩。环境我觉得都算干净企理🙌🏻,另外餐厅光线充足嘅缘故,所以食物嘅卖相都好似变得吸引咗咁🤣。食物方面✌🏻#黑松露酱炸单骨鸡翼 ($28)喺介绍主食之前,等我先介绍咗样小食先❤️。今次我就叫咗份黑松露酱炸单骨鸡翼🐓,一共就有5只。个人认为单骨鸡翼嘅存在真系为懒人而设🤣,因为佢食起上嚟真系好方便。用个口推一推就做到骨肉分离嘅效果👍,另外点埋黑松露酱嘅效果都够晒邪恶👾。#原骨汤底车仔面($47)之后就当然要介绍下我当日嘅主食车仔面啦😬。𠮶日我就叫咗个腩汁汤底,个原因就当然系同我叫嘅自选𩠌有关啦😎,见到餐厅系主打秘制牛腩同招牌猪手🤪,所以就当然唔会错过啦。留意到佢嘅简介先知猪手同牛腩都系40年嘅传统味道嚟㗎👊🏻。讲咗佢嘅秘制牛筋牛肋腩先🐂,牛肋腩煮得好入味👍,配埋腩汁汤底真系牛味都会浓啲🤤,啖啖都品尝到牛嘅精华。而牛筋嘅骨胶原感十足,口感
环境方面☝🏻
食物方面✌🏻
#黑松露酱炸单骨鸡翼 ($28)
#原骨汤底车仔面($47)
之后就当然要介绍下我当日嘅主食车仔面啦😬。𠮶日我就叫咗个腩汁汤底,个原因就当然系同我叫嘅自选𩠌有关啦😎,见到餐厅系主打秘制牛腩同招牌猪手🤪,所以就当然唔会错过啦。留意到佢嘅简介先知猪手同牛腩都系40年嘅传统味道嚟㗎👊🏻。讲咗佢嘅秘制牛筋牛肋腩先🐂,牛肋腩煮得好入味👍,配埋腩汁汤底真系牛味都会浓啲🤤,啖啖都品尝到牛嘅精华。而牛筋嘅骨胶原感十足,口感软淰得嚟又够晒有营养😋。至于招牌南乳猪手都做得好出色🐖。除咗南乳味香浓之余,猪手本身都焖得好入味,而口感就偏向爽口嘅😬,所以都好啱一啲钟意食爽猪手嘅人㗎❤️。
#樽仔冻奶茶(+$15)
跟餐加多15蚊就可以饮返支樽仔奶茶🥰,按性价比嚟讲可以话系相当高。讲返奶茶嘅味道先,樽仔奶茶嘅茶味会比一般奶茶嘅味道更加浓郁🥳,而饮落嘅口感都会比较香滑淳厚😚。对我嚟讲樽仔奶茶绝对系MikTeaPremium 🥹。
评分以🌕表示(满分为5)
环境:🌕🌕🌕🌕🌑
卖相:🌕🌕🌕🌕🌑