2019-09-04
隐身于观塘工厦的良心小店猫cafe,未入门口已经见到舖头墙外贴咗啲猫有关嘅poster 已经知无黎错地方。入门口前仲有张纸写住猫cafe 规则,睇出店家系非常爱锡佢地嘅猫,系同人分享佢地对猫嘅爱远多过利用猫黎赚钱。所以我地都非常守规则,先洗手。入到食店,环境唔算大,应该最多可以招呼都二十个左右嘅人客,但室内设计非常有特色,单纯设计方面已经知店主系非常爱猫嘅人,细心睇下全店都系用猫嘅装饰做主题,而且仲有张牌介绍猫猫嘅名同性格。黎猫cafe,猫咪先系主角,可能当晚比较静,大部份猫都训得好淋,训著咗嘅猫就唔好整醒佢地啦,睇住佢地训嘅样都几可爱,女店主都有介绍佢地边个打边个,有啲猫猫仲超痴主人,同埋好睇得出猫猫们同店主们都好锡大家,店内有啲位置特别为猫猫而设计添,例如天花嘅猫走廊,可以俾佢地唔钟意俾人摸嘅时间逃避客人 (始终猫系生物,有自己嘅性格,亦都唔系24小时都钟意俾人摸,就算钟意俾人摸都唔一定系个个人都摸得)。食物方面,黎猫cafe 本身都唔会抱太大期望要食到隐世美食,因为猫先系主角嘛,但All Day Breakfast 同薯蓉都比我地想像中好食而且有heart 整,饮品方面选择不少,
食物方面,黎猫cafe 本身都唔会抱太大期望要食到隐世美食,因为猫先系主角嘛,但All Day Breakfast 同薯蓉都比我地想像中好食而且有heart 整,饮品方面选择不少,同埋佢地用只好靓嘅猫猫杯黎上。
见佢地仲有自家制蛋糕,好似好好味咁,如果唔系之后有野做都想试埋先走,唯有下次先黎试啦。