2020-09-20 176 浏览
身边有唔少朋友都提过话想试,但系因为地点对我嚟讲唔系好就脚所以都开咗一排先食到。由于嚟排限聚令只系得两人枱,所以唔算等咗好耐就有得入座。我叫左碗鸡肉入沾白布乌冬,只系大概过咗三定四分钟就上菜,速度好惊人。个汤系热嘅,因为啲鸡系炸过嘅所以汤上面系有一层鸡油,闻落个汤都几有鸡嘅香味。饮落去系似偏甜果种寿喜烧汤底,仲有啲野菜嘅甜味。平时唔太好日式清汤嘅我因为个汤都几重口果所以都几中意!食到一半有落到啲姜蓉,葱花同少量wasabi,我觉得几解油腻。白布乌冬系涷上,有8块。夹起上黎就好考筷子功力因为佢又滑又大块。之前一直都觉得视觉上佢好似饺子皮,但系食起上黎又唔太似乌冬嘅口感,反而似凉皮 x 河粉,口感好q又厚实,所以系几饱肚。唯一个缺点就系沾完个乌冬落个汤其实都唔系好挂到汁,所以大部分时间都系一啖乌冬一啖汤。同埋由于啲乌冬系冷嘅关系,食到一半个汤都会变涷左。如果要避开嚟个问题可能就要嗌热汤果款啦。其实见到openrice佢都唔太多人赞,但系我又觉得又唔太差㖞~ 如果钟意食淀粉质又钟意寿喜烧嘅人应该会中意。整体黎讲,价钱同分量成正比,唔多人排队都可以再encore嘅

鸡肉入沾白布乌冬

,口感好q又厚实,所以系几饱肚。

2020-08-27