铜锣湾嘅永光中心有好多特色餐厅,而JK Kitchen就系其中一间,听个名可能唔知原来系食越南菜嘅。餐厅环境舒适,墙身挂满越南嘅风土画,仲有部大电视,唔洗惊食食下觉得闷。侍应招呼周到又亲切,黎依度食野有种家嘅感觉~首先叫咗厨师推介嘅JK炸拼($115),有春卷、牛油鸡翼、鱼饼、蔗虾、薯仔丝虾,每款2件。春卷皮薄馅靓,食得出落足好多材料黎包。蔗虾系用蔗黎整条棒,虾打得好实,爽口弹牙。薯仔丝虾由香脆嘅薯仔丝包住大大旧虾,外脆内软。食越南野就一定要食汤檬或者捞檬,所以仲叫咗精选生熟牛肉汤檬($78)。生牛肉系薄肥牛,上菜嘅时候系见到红红地嘅,一浸落汤到就熟哂,可以睇得出系超薄。熟牛肉系厚身啲嘅。两款牛肉都好重牛肉味,又软又入味。最后送咗甜品大菜糕,上面淋咗花奶,而入面嘅蛋花好有纹理,系好有特色嘅大菜糕。而晚市每位顾客嘅首杯饮品系半价,我地就叫咗珍珠奶茶同青柠梳打。

JK炸拼

精选生熟牛肉汤檬

大菜糕

珍珠奶茶
青柠梳打
2018-04-12
等候时间
15 分钟 (堂食)
JK炸拼
精选生熟牛肉汤檬